На торгах 5 липня молочні ціни ковзнули вниз, індекс GDT склав -0,4%

gdt_graph-sharpened

Очікування безумовно позитивних змін цінового індексу, на які сподівалися оператори молочного ринку, підтвердилися не повною мірою, якщо оцінювати  ситуацію оптимістично.

На сьогоднішніх торгах GDT – третьому аукціоні сезону 2016/17 року – ціновий індекс не піднявся в плюс, підкріплюючи тренд, який начебто намітився на других травневих і перших червневих торгах, але й знизився відносно незначно, -0,4%.

Цього року відбулося вже 12 аукціонів GDT, і плюсовими значення цінового індексу протягом всього періоду були тільки 5 разів, досягши максимального в цьому році значення у квітні, +3,8%. А от рекордно низьким цей показник був у лютому, -7,4%.

Порівняння показників по продуктах для попередніх торгів, 15 червня, коли ціновий індекс з плюсових значень знизився до 0%,  та сьогоднішніх, 5 липня, (-0,4%), у таблиці:

gdt-table-05jul

Всього до продажу було запропоновано 32500 тонн продуктів.

Скоріш за все, зростання ціни не стане стійким до тих пір, поки не з’являться ознаки збільшення попиту на світових ринках і не скоротяться помітно поставки з регіонів з потужним виробництвом молока, зокрема з ЄС.

У той же час, у ЄС ціни на молочні продукти за останні чотири тижні збільшилися у порівнянні з попереднім таким же періодом. Останні дані Milk Market Observatory свідчать про зростання ціни на  4,7% для вершкового масла, 4,3% для СНМ, 1,4% для СЗМ. У той же час ціна на чеддер знизилася на 1,3%.

Наступна, 168, сесія торгів GDT відбудеться 19 липня.

ІНФАГРО

Останні новини: