Прибутковість виробництва молока знижуватиметься

Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу FAO, аналізуючи стан українського молочного ринку, прогнозує зниження прибутковості виробництва молока.

Оцінюючи показники першого кварталу року, він стверджує: «Це був найприбутковіший перший квартал для професійних виробників молока за останні шість років, але прибутки молочних фермерів падають вже п’ять місяців поспіль. Показник умовної прибутковості виробництва молока (УМІ) в січні-березні 2020 року був на 16,7% вищим, ніж за той же період попереднього року і на 12,7% вищим, ніж в середньому за перші квартали попередніх 8 років.

Як і в січні та лютому 2020 року, УМІ в березні 2020 року був найвищим за шість років. Але показник УМІ до попереднього місяця знову знизився – цим разом на 4,0% – це трошки більше падіння, ніж традиційне для цього місяця. До речі, падіння УМІ продовжується вже 5 місяців поспіль, тому тенденція для молочників неприємна і майже весь запас переваги в прибутковості, отриманий в середині 2019 року, зараз вже використаний. В березні 2020 року прибутковість виробництва була лише на 6,9% вищою, ніж в березні минулого року.

Але, при цьому, все ж, вже тринадцять місяців поспіль умовна прибутковість виробництва молока (УМІ) є незмінно вищою, ніж в тому самому місяці рік тому».

Андрій Ярмак вважає, що в квітні відбудеться різке зниження прибутковості виробництва молока: «З одного боку впадуть ціни на сире молоко, тому що попит на продукти падає по всьому світу, в той час як молоко продовжує вироблятися, так само як і молочні продукти. З іншого боку, корми в гривні, поки що, дорожчають, але за рахунок девальвації, переважно. Світовий же попит на них падає. Але в березні, більш за все, це негативно відіб’ється на прибутковості молочного бізнесу.

Якщо говорити про глобальні перспективи, то очевидно, що нас чекає провал попиту в 2020 році. Я вже показував неодноразово, що молоко тісно прив’язано до цін на нафту. А тут ще й фактор закриття HoReCa по всьому світу! Отже, найбільш вірогідно, що молочний ринок очікує глобальна криза і найбільше постраждає жир – падіння на жирні продукти буде більшим, ніж на білкові».

Andriy Yarmak, fb

Останні новини: