ВОЛОДИМИР ЛАПА, голова Держпродспоживслужби України: давайте розберемося із зараженістю молока радіонуклідами та статтею в The Independent

Все дуже погано. Важко уникнути такого враження, прочитавши статтю про зараженість українського молока радіонуклідами. Перевищення норми в п’ять разів – це не жарт.

Давайте розбиратись. В заголовку мова йде ніби про все молоко із України і так само в оригіналі на The Independent (Ukrainian cow milk  has “five times safe level of radioactivity”, study finds).

По тексту вже мова йде про окремі регіони. Виникає логічне запитанння – що ж це за регіони?  Відповідь на нього є на сайті Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, який брав участь у відповідному науковому дослідженні.

Там мова йде про “критичні населені пункти” переважно в Рівненській області. Тобто пункти, які зазнали найбільшого радіаційного ураження. І далеко не всі проби там показують перевищення.

Розбираємось далі. В Україні гігієнічні нормативи по радіонуклідах затверджені наказом МОЗ #256 від 03.05.2006. Візмемо для прикладу норматив по цезію-137. Дійсно, для сирого молока і низки молочної продукції він встановлений на рівні 100 Бк/кг , для масла і сирів 200, для сухого молока – 500.

Беремо європейське законодавство. Регламент ЄС 2016/52. Допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвоі групи – 1000 Бк/кг. Там не лише 137 цезій, але у випадку із Україною саме він є основним фактором ризику.

Отже що маємо в сухому підсумку. В найгірших пробах по молоку в найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах!) вміст радіонуклідів в молоці вдвічі менший, чим допустимі норми в ЄС.

Саме так мав би виглядати заголовок цієї статті в Україні.

facebook, Volodymyr Lapa

Останні новини: