Дослідження, проведене компанією BCC Research, показує, що рідкі молочні напої витісняються з ринку їх немолочними аналогами – молоком рослинного походження з мигдалю, рису, сої.
Найбільше це помітно в країнах Тихоокеанського регіону, де ринок альтернативних, рослинних “молочних” напоїв займав 50,4% ще у 2013 році. За ним йде ринок Північноамериканських країн (30,6%), а Європа, Близький Схід та Африка мають частку 19%.
Вже зараз у холодильниках багатьох американців не знайдеш традиційного молока. У порівнянні з 1980-ми його продажі у 2016 році удвічі менші. Замість питного молока все частіше купують альтернативні замінники: молоко із мигдалю, сої, рису, вівсяних зерен і т.п. У ході дослідження, у пошуках причин таких змін вивчалася і думка дієтологів. Ще у попередньому дослідженні, у 2012 році, виявилося, що 87% сертифікованих дієтологів вважають альтернативне молоко повноцінною заміною звичайному, таким, яке містить всі необхідні поживні речовини. В останньому ж дослідженні виявилося –дієтологи вважають, що все більше використання рослинних альтернатив (в тому числі і молоку) стане основним трендом у харчуванні 2017 року. Причинами цього є поширення моди на веганство, упевненість в тому, що рослинна їжа краща для підтримання здоров’я, а також проблема непереносимості лактози.
Очікується, що у 2017 році ринок альтернативних молоку напоїв складе USD10,9 млрд, з річним зростанням до попереднього року на 13,3%.
ІНФАГРО за матеріалами Елен Мері Шоуп у dairyreporter