Компанії, що експортують продукти в Йорданію, повинні мати на увазі, що країна з 1 січня 2017 року вводить заборону ввезення продуктів, що містять гідрогенізовані жири. Поки що заборона стосується тільки молочних продуктів, які є основою харчування жителів країни.
Американський Департамент з питань сільського господарства вже попередив експортерів: “Якщо на етикетці товару міститься згадування про будь-який вміст рослинного жиру, іорданські митники можуть не пропустити вантаж у країну”.
Офіційні представники відповідних служб Йорданії, пояснюючи заборону, посилаються на дані ВОЗ, за якими “гідрогенізовані жири дають побічні ефекти, які негативно впливають на стан вен і артерій”. Заборона спирається на документи ВОЗ стосовно частково гідрогенізованих жирів – основного джерела транс-жирів. У документах підкреслюється, що вилучення цих жирів з усіх ланок ланцюга виробництва харчових продуктів дасть помітну користь для здоров’я.
Імпортери не надто раді нововведенням і, посилаючись на вже укладені угоди, просять відкласти їх введення в дію. Але введення вимоги стосовно частково гідрогенізованих жирів вже відкладалося (повинно було вступити у дію з 2 травня поточного року), і ще одного переносу терміну не буде. З початку 2017 року в Йорданії буде заборонено виробництво продуктів з використанням гідрогенізованих жирів та імпорт таких продуктів.
ІНФАГРО за матеріалами міжнародних профільних порталів