Завод сухого молока AKAFA компанії Arla Foods у Свенструпі, Данія, використовує технологію теплового насоса для розпилювального сушіння сухого молока.
Хоча кооператив вже використовує теплові насоси на кількох молочних заводах, це перший випадок, коли цю технологію було масштабовано для розпилювального сушіння. Заміна природного газу дозволить скоротити річні викиди CO₂ заводом більш ніж на 1500 тонн.
За словами Ліне Брандт Педерсен, директора з питань сталого розвитку ланцюга поставок, розпилювальне сушіння є одним з найскладніших процесів для електрифікації. Це один з найбільш енергоємних процесів у молочній промисловості. Перетворення рідкого молока на сухе вимагає температур, які більшість електричних теплових насосів не можуть забезпечувати постійно.
На відміну від звичайних електричних теплових насосів, які використовують пару або воду як теплоносій, новий тепловий насос використовує CO₂ як для нагрівання, так і для охолодження. За словами Arla, це забезпечує ефективну роботу навіть за високих температур до 120°C.
Arla вивчає потенційне ширше впровадження цієї технології у виробництво. Молочна компанія прагне скоротити власні викиди CO₂ (сфера 1 та 2) на 63% до 2030 року порівняно з 2015 роком. Наразі досягнуто скорочення на 37%. Очікується, що інвестиції в енергоефективність та електрифікацію забезпечать ще 18% скорочення.
За останні роки Arla Foods інвестувала понад 80 мільйонів євро в електрифікацію молочних заводів у Данії. Проекти також планується впровадити у Великій Британії та Німеччині.
ІНФАГРО за матеріалом dairyglobal.net