На ринках Одещини та Харківщини виявлено найбільше фальсифікованих продуктів харчування. На Київщині останнім часом ситуація покращилася. Стан справ у столиці став ліпшим через те, що тут більше громадських організацій. У супермаркетах тепер не так часто можна зустріти фальсифікат. На ринках ситуація дещо гірша, особливо на стихійних. Однак однозначно прогрес у кращий бік спостерігається.
В Україні найбільше підміняють молочну продукцію, м’ясні вироби, олію та мед.
Останні дослідження ми проводили щодо молочної продукції: масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного, спредів. Було виявлено 30% невідповідної продукції.
Найчастіше під час перевірки з’ясовується, що на маркуванні зазначена адреса виробника, а фактично її немає.
У таких випадках ми звертаємося із запитами до Держпродспоживслужби. Вони підтверджують ці порушення. Потім інформацію передаємо до правоохоронних органів. Найстрашніше, що така їжа потрапляє за тендерами до шкіл та садочків.
Нещодавно ГО «Громадський контроль» разом із експертами запустила програму «Стоп фальсифікат». У її рамках 16 грудня було відібрано 77 зразків масла в 4 областях (Миколаївська, Івано-Франківська, Сумська і Черкаська). Тепер їх у знеособленій формі паралельно досліджують у двох київських лабораторіях.
Результати перевірки будуть відомі за два-три тижні. Проект підтримали в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Держпродспоживслужбі та ФАО.