Європейська молочна рада (EMB) повідомляє, що існує стійко зростаючий попит на органічні продукти, що спонукає виробників молока в Німеччині і Європі переорієнтовувати свої ферми на виробництво органічного молока.
Тільки в 2017 і 2018 роках виробництво органічного молока в Німеччині росло майже на 20% щорічно.
Зростаюча присутність органічного молока на ринку означає, що попит на інформацію про цей сектор стає дедалі більшим.
Управлінням по економіці фермерських господарств та сільських районів (BAL) було проаналізовано витрати на виробництво органічного молока і результати опубліковані в звіті «Розрахунок вартості виробництва органічного молока в Німеччині – маркетингові роки 2011/12 – 2018/19».
Це дослідження, замовлене MEG Milch Board, BDM і EMB, тепер буде публікувати дані про виробничі витрати в німецькому секторі органічного молока на щорічній основі.
Загальні виробничі витрати у 2018/1919 склали 71,89 цента за кілограм органічного молока. Субсидії, які вважаються доходом ферми, потім віднімаються. Таким чином кінцева ціна виходить 60,29 центів за кілограм.
Кьяртан Поулсен з EMB повідомив, що інформація про витрати необхідна для отримання реалістичної картини ринку.
«Якщо порівняти собівартість виробництва органічного молока 60,29 центів і ціну 0,40 центів відразу стає ясно, що виробники органічного молока не покривають свої витрати».
Тільки 79% виробничих витрат, понесених фермерами, компенсуються ціною. Якби виробники покривали всі витрати, включаючи справедливу винагороду за свою роботу, їм потрібно було б платити додатково 16,34 цента за кілограм органічного молока, говорять у EMB.
Клаус Веттер з BDM, Асоціації німецьких молочних фермерів, сказав, що в дослідженні також представлені важливі дані за останні п’ять років.
«Не дивлячись на те, що в останні п’ять років ціна на органічне молоко підтримувалася відносно стабільною, в середньому між 47 і 48,5 центами, реальна ситуація для фермерів була зовсім непростою. Як ясно видно з дослідження, виробничі витрати становили в середньому 64,16 центів за кілограм, що означає, що середній дефіцит покриття витрат склав 16,34 цента. Тому цілком очевидно, що 2018/19 не був винятком, адже неадекватне покриття витрат було характерним і для попередніх п’ять років», – сказав Веттер.
Пітер Гул, президент MEG Milch Board, стверджує, що незважаючи на відмінності між традиційним і органічним виробництвом, всі молочні фермери працюють зі значним дефіцитом покриття витрат.
EMB сказав, що звіт з економічної ситкації Федерального Міністерства Продовольства і Сільського Господарства (BMEL) показує, що хоча ціни на органічне молоко у фермерських господарств вище, різниця в доходах між звичайними і органічними молочними фермами протягом багатьох років була відносно номінальною.
Всі три асоціації, які беруть участь в дослідженні, заявили, що споживачі, які роблять усвідомлений вибір, щоб купити органічні продукти, припускають, що підтримують закупівельні ціни і справедливу винагороду для виробників органічного молока.
«Це означає, що економічна основа – ціна на органічне молоко – також повинна формуватися таким чином, щоб продемонстрований розрив в цінах на молоко можна було подолати. Тільки реальні ціни на молоко, що покривають витрати, можуть гарантувати, що дрібні органічні молочні ферми зможуть брати участь у виробництві, орієнтованому на майбутнє, та вижити в довгостроковій перспективі», – заявили організації.
ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com