Про виробництво органічних продуктів – тільки не про те, про що ви думаєте

organic-milk-compareНауковці Університету штату Колумбія, США, поділилися своїми думками стосовно перспектив органічного виробництва на сайті CNN.

На думку Верени Зайферт, докторанта Інституту проблем глобального розвитку і Навіна Раманкатті, професора Університету Колумбії, сприйняття органічних продуктів та їх виробництва зараз базується більше на емоціях, ніж на наукових висновках.

Науковці проаналізували вплив органічного виробництва на довкілля, здоров’я споживачів та на самих виробників органічної продукції та опублікували статтю в журналі Science Advances.

Висновки щодо впливу на довкілля, так само, як і на інші сфери впливу, неоднозначні. Не заперечуючи те, що органічне виробництво добре впливає на біорізноманіття, і що більшає бджіл, пташок та метеликів, науковці говорять, що фактом, характерним для органічного виробництва, є також менші врожаї, в середньому на 19-25%. Крім того, якщо оцінювати ефективність відносно одиниці виробленої продукції, то виявляється, що за показниками впливу на довкілля, такими як якість води та парниковий ефект, органічні ферми завдають більше шкоди довкіллю, ніж звичайні.

Щодо користі органічних продуктів для здоров’я, то в країнах зі слабким контролем внесення добрив при переході до органіки дійсно стає менше шансів наїстися пестицидів. В органічних продуктах дещо більший вміст вітамінів та вторинних метаболітів, ніж у вирощених звичайним способом, і це добре. Але, немає наукового підтвердження, що та маленька перевага у вмісті мікронутрієнтів в органічних продуктах може реально впливати на здоров’я. Із-за того, що різниця у вмісті поживних речовин у звичайних та органічних продуктах така незначна, можливо, треба просто, наприклад, збільшити кількість якихось звичайних продуктів у раціоні, скажімо, з’їдати замість одного яблука два. Крім того, органічна їжа дорога і недоступна для бідних верств населення.

Що виграє виробник органічної продукції? Виграш є. По-перше, органічний бізнес більш прибутковий – на 35% більше, ніж виробництво звичайної продукції. Це дані мета-дослідження по Північній Америці, Європі та Індії. Оскільки праця на органічних фермах більш трудомістка, зайнятість на селі зростає. Це плюс. Крім того, для працюючих у цьому виробництві немає підвищеної загрози отруєння пестицидами, яка існує на звичайних фермах.

Які мінуси? Поки що невідомо, чи оплата за працю на органічних фермах більша, ніж на звичайних, і чи умови роботи там кращі. Найвірогідніше, що ні, і що працівників органічних ферм експлуатують так само, як і тих, хто працює на звичайних фермах.

Підсумовуючи результати дослідження, науковці стверджують що й досі залишається багато питань стосовно переваг органічного виробництва та його перспектив в глобальному масштабі. Зараз у світі під органічне виробництво зайнято 1% всіх використовуваних земель, що придатні для ведення сільського господарства. Чи буде поширюватися органічне виробництво? Тим більше, що в останні роки там все частіше починають використовувати старі, забуті в сучасному промисловому сільськогосподарському виробництві технології, такі як компостування, використання покривних культур чи щадна обробка землі? Протягом довгого часу цими підзабутими технологіями в традиційному сільському господарстві нехтували.

Завдання вчених – дати відповіді на ті запитання, які постають у зв’язку з розвитком органічного фермерства, щоб визначитися зі стратегією виробництва харчових продуктів та покращити використання решти 99% земель.

CNN

Останні новини: