Російське ембарго на імпорт харчових продуктів із країн Заходу не призвело до надзвичайного зменшення експорту сиру країнами ЄС

image

“Вплив ембарго, введеного Російською Федерацією у серпні 2014 року, на експорт сиру країнами ЄС був хоч і значним, але не надзвичайним”, вважають аналітики французької компанії GIRA.

Міжнародний журнал International Dairy Magazine опублікував статтю Крістофа Ляфужера, аналітика консалтингової компанії Gira. Якщо коротко, висновки такі. Всупереч загальноприйнятій думці,  російське ембарго на імпорт харчових продуктів із країн Заходу не призвело до надзвичайного зменшення експорту сиру країнами ЄС, хоча, безумовно, мало певний вплив. Разом із тим, психологічний ефект від ембарго був досить помітним і стабільне збільшення виробництва сиру в ЄС призупинилося. Зазначимо, що споживання сиру в ЄС має стійку тенденцію до зростання, при цьому експорт становить приблизно до 50% виробництва.

Із-за російського ембарго виробництво сиру в ЄС у період з липня 2014 до серпня 2015 зменшилося на 20 тис. т, а загальне зменшення експорту цього продукту склало 48 тис. т. Згадані 20 тис. т становлять лише 2.9% всього виробництва сиру в ЄС у липні 2014 року і 5.2% місячного обсягу експорту продукту. Фактично, російське ембарго не вплинуло на основні тенденції.  У 2014 році Росія все ще імпортувала 133 тис. т сиру з ЄС, у той же час виробництво сиру в ЄС внаслідок введення ембарго на травень 2015 зменшилося приблизно до 600 тис. т  (порівняно з 721 тис. т  у травні 2014). Втрата обсягів європейських продажів сиру до РФ здається значною, але насправді  експорт сиру з ЄС до Росії за 12 місяців до ембарго складав всього лише 5%  загального експорту у межах ЄС і 30% експорту ЄС до третіх країн.

З часу введення ембарго внутрішній експорт ЄС трохи зріс, у той час як експорт до третіх країн збільшився на 19%.  Щоб добре розуміти стан речей та перспективу, треба ще згадати зростання споживання сиру в країнах ЄС (приблизно 95 тис. т  у 2015).

Європейські виробники сиру швидко знайшли нові ринки поза межами ЄС: у період з січня до травня 2015 року експорт сиру до третіх країн збільшився на 53 тис. т (до 284 тис. т), компенсуючи 57% падіння продажів до Росії. Правда, варто згадати, що цей успіх став можливим завдяки зменшенню ціни, яке було наслідком загального зниження цін на молоко і молокопродукти у світі у той період.

Загалом, російське ембарго не вплинуло на споживання сиру в ЄС, але, звичайно, ситуація в окремих  країнах Європейського Союзу може відрізнятися.

Повністю статтю можна читати на сайті міжнародного журналу IDM

Останні новини: