Україна: На ринку масла очікуються зміни

На українському ринку вершкового масла ситуація  найближчим часом кардинально зміниться.  ІНФАГРО

По-перше, вплине зниження цін на біржові товари на світовому ринку, в тому числі на масло.  Матиме певний вплив девальвація гривні.  Обвал валют в сусідніх країнах СНД теж зіграє свою негативну роль.

Але поки наведені фактори на українському ринку масла не позначилися і ціни залишилися колишніми.  Солодковершкове масло (82%), наприклад, в середині місяця навіть трохи подорожчало і пропонується в основному по 132-135 тис. грн/т.

Найближчим часом виробництво цього товару буде сезонно рости, а зовнішній попит знизиться.  Тобто, пропозиція виросте, а експортні ціни впадуть.  Це повинно спричинити зниження і внутрішніх цін.  Вплинути на це може очікуваний перерозподіл торговельних потоків в рамках країн СНД.  Зараз курси валют цих країн помітно впали, особливо відчутно це падіння в Росії.  Тепер в РФ масло коштує 4400 USD/т, а це означає що білоруські експортери будуть шукати збут для свого товару на тих ринках, куди Україна ще недавно продавала своє масло за високою ціною.  Зрозуміло, що козирі в конкурентній боротьбі на цих ринках у Білорусі, хоча б тому, що у них немає проблеми з логістикою.

Можна припустити, що до середини весни ціна на масло знизиться.  Внутрішня ж ціна буде залежати від експортної і від рівня девальвації гривні.

ІНФАГРО

Останні новини: