Молочний бізнес — 2009

II Всеукраїнська конференція з міжнародною участю

17 лютого 2009

В рамках Міжнародної спеціалізованої виставки

«Світ морозива та холоду» та «Молочна і м’ясна індустрія ХХІ століття»

Міжнародний виставковий центр, Київ, Україна

 

Організатори: Інфагро, Спілка молочних підприємств України,

асоціація «Морозиво і заморожені продукти»

 

Світова економічна криза не обійшла стороною і українську молочну галузь. В Україні, як і в багатьох інших країнах, падає виробництво молокопродуктів, знижується їх споживання, ускладнюється процес зовнішньоторговельних операцій. У цих умовах потрібно терміново приймати кардинальні рішення щодо реформування галузі в цілому і окремо кожного підприємства. Для уникнення подальшого ускладнення ситуації і виходу з кризи необхідно оперативно оцінювати поточний стан галузі і вибудовувати план дій як мінімум на майбутній сезон 2009-2010.

 

Пошук шляхів виходу з кризи молочної галузі – одна з основних цілей запланованої конференції «Молочний бізнес – 2009″. Основні теми:

 

Українська молочна індустрія

 

Після тривалого періоду стабільного збільшення виробництва молочних продуктів і їх споживання, у 2008 році вперше відмічається зниження цих показників. Шляхи виходу з критичної ситуації на конференції допоможуть визначити як провідні менеджери молочного бізнесу, так і представники державних структур.

 

Глобальні зміни у світовій молочної індустрії

 

Очікуваного загострення світового дефіциту продуктів харчування, в тому числі і молокопродуктів, не відбулося. Стрімке зростання цін на молочні продукти у 2007 році змінилося в другій половині 2008 таким же швидким їх зниженням. Це свідчить про помітну зміну балансу на світових ринках молочних продуктів. Західні експерти, учасники заходу, намагатимуться надати максимум інформації для того, щоб українські експортери змогли точніше визначити політику ведення зовнішньої торгівлі молокопродуктами у 2009 році.

 

Зовнішньоторговельна політика України

 

Україна вже рік є членом СОТ і найближчим часом можна очікувати підписання договору про вільну торгівлю з ЄС. Буде розглянуто плюси та мінуси цієї інтеграції та оптимальна стратегія розвитку молочного бізнесу в ситуації, що склалася. Також буде розглянуто питання чи буде Україна залишатися в числі провідних світових експортерів на молочному ринку.
Під впливом політичних і економічних чинників Росія продовжує обмежувати надходження українських молочних продуктів на свою територію. Чи можна розраховувати на поліпшення торговельних відносин з цією країною в перспективі, чи Росія буде і далі перешкоджати імпорту української молочної продукції? Це питання також у колі запланованих для розгляду.

 

Ринкова кон’юнктура

 

Останнім часом багато хто з виробників опинився у вкрай складному становищі. У другій половині 2008 року дуже швидко знизився зовнішній попит на українські сухі молокопродукти. А з кінця осені відзначається значний спад і внутрішнього попиту на більшість видів молочних продуктів. Така ситуація спочатку змусила виробників істотно знизити випуск продукції в країні, а після цього і ціни на неї. На що можуть розраховувати оператори ринку у 2009 році – також у програмі питань, визначених для розгляду учасниками конференції.

 

Наука і технології

 

Незважаючи на не зовсім сприятливу ситуацію в галузі, українські оператори ні в якому разі не повинні відмовлятися від подальшого вдосконалення виробничих технологій. Адже в умовах кризи виживають завжди тільки найсильніші.

 

Сировинна база

 

В Україні стрімко падає виробництво молока. Одні учасники ринку вважають, що цей процес буде зупинений і надої молока зростуть, інші вважають, що пропозиція молочної сировини в країні буде і далі знижуватися. Хто правий? Свою думку з цього приводу висловлять представники уряду, молочного бізнесу і сільгоспвиробники.

 

Якість продукції – запорука успіху молочного бізнесу

 

Україна стала членом СОТ і претендує на активну торгівлю з країнами ЄС, але якість української продукції не дозволяє прогнозувати хороші перспективи для розвитку таких відносин. В Україні скоро буде прийнято техрегламент для молочної промисловості, який повинен визначити нові якісні параметри для виробленої продукції. Фахівці розкажуть про прийдешні зміни в галузі після прийняття цього документу.

Оснанні новини: