В РФ 15 липня стартує експеримент з маркування молочних продуктів

З 15 липня в Росії почнеться експеримент з маркування молочних продуктів.  В ході експерименту Уряд хоче з’ясувати, наскільки ефективний такий механізм в боротьбі з незаконним ввезенням, виробництвом і оборотом молока і сиру.

Постанова Кабміну, що регулює хід експерименту, набуває чинності 11 липня.

Маркуванню підлягають 10 видів молочної продукції, класифікованих по зведенню Єдиного митного тарифу ЄАЕС.  Серед них: молоко, вершки, згущене молоко, йогурт, кефір, сироватка, вершкове масло, морозиво, сири і сир.

Система працює так: виробник або імпортер наносить на продукт захищений цифровий код, який йому видає оператор експерименту.  Код можуть сканувати при перевірці товару, а також при його прийомі на склад і продажу в магазині.  За допомогою коду можна відстежити весь шлях продукту від заводу або кордону Росії до кінцевого споживача.

Організацією і координацією експерименту опікуватимуться вісім відомств: Мінпромторг, Мінсільгосп, Мінкомзв’язок, Россільгоспнагляд, Росспоживнагляд, Федеральна податкова служба та Митна служба, а також ФСБ.

Оператором інформаційної системи, яка буде забезпечувати маркування, призначено ТОВ «Оператор-ЦРПТ».  Ця ж компанія, відзначимо, курирує також маркування інших товарів: тютюнової продукції, ліків, хутряних виробів, взуття та іншого.

Експеримент триватиме до 29 лютого.  За його підсумками буде прийнято рішення, наскільки доцільно вводити обов’язкове маркування молочної продукції.

dairynews.ru

Останні новини: