Rabobank: оптимізм серед хаосу

Згідно зі звітом Rabobank Dairy Quarterly за другий квартал 2019 року, скорочення обсягу пропозиції молока, скорочення запасів і цінова стабільність залишаються ключовими темами світових молочних ринків.

Не дивно, що ціни на сухе молоко в першому кварталі 2019 року показали хороші результати – збільшення на 30% – в порівнянні з тим же періодом минулого року, з огляду на зниження пропозиції молока та скорочення запасів. Навпаки, жировий комплекс товарів продемонстрував велику стабільність.

«Заглядаючи вперед, можна стверджувати, що в 3 кварталі 2019 року світовий попит і пропозиція будуть і далі підтримувати ціни на біржові товари на поточному рівні», – говорить Мік Харві, старший аналітик по молочної продукції в Rabobank.

«Однак, подальше зростання цін на біржові товари обмежений. Рівень запасів на стороні покупців покращився після періоду агресивних закупівель. Крім того, крива пропозиції молока в майбутньому кварталі в порівнянні з поточним періодом з його низькими показниками буде рости, хоча і повільно ».

Беручи до уваги скромний рівень пропозиції молока згідно з прогнозом по країнах «Великої сімки» на 2 півріччя 2019 року, чистий експортний профіцит буде обмежений. Перший квартал 2020 року, як і раніше, вважається періодом повернення до зростання сукупного чистого експортного профіциту.

За прогнозами Rabobank, світовий товарний ринок досяг свого піку. Проте, основні економічні тенденції на прогнозований період допоможуть запобігти серйозному спаду при переході в 1 півріччя 2020 року.

ІНФАГРО за матеріалами Rabobank Research

Останні новини: