МИХАЇЛ МІЩЕНКО, директор Центру вивчення молочного ринку: В Німеччині держава не займається впровадженням простежуваності в молочному бізнесі

Після візиту на німецьку ферму, що належить братам Торстена Хемме, аналітика, керівника IFCN, Михаїл Міщенко поділився враженнями на сайті dairynews:

По-перше, «Меркурія» там немає. І в Німеччині не знають, що таке простежуваність, яку впроваджує держава. Такого поняття немає і держава цим не займається.

На фермі, де я побував, переробляють 30 тонн молока на добу і половина продуктів, які вони виробляють, йде на поставку в дитячі сади і школи. Туди йде 15 тонн питного молока на добу.

Що найцікавіше, ці поставки йдуть в оборотній тарі. Це такі трилітрові пластикові пляшки, в яких постачають молоко в школу і звідти отримують вже порожню пластикову тару. Ця порожня тара миється безпосередньо на підприємстві і потім окремо поставляється в цей же дитячий сад або школу. Власник заводу показав мені пляшку, яку було зроблено в 2008 році, тобто цій пляшці вже 11 років і вона до сих пір використовується.

Чи можливо таке сьогодні в Росії? На жаль, ні, хоча це дуже економно, екологічно, це захищає навколишнє середовище і робить цей бізнес більш ефективним. Але на жаль у нас зараз завод не може навіть окремо в дитячий сад або школу поставити продукцію, не маючи окремої сертифікації. У Німеччині цього немає і підхід значно простіший. З іншого боку, там все начебто зарегульоване, все дуже жорстко регулюється державою, але зайвого втручання держави в цей бізнес немає. Чого і нам бажаю.

Відео dairynews.ru

Останні новини: