Ольга Трофімцева озвучила позицію Мінагро щодо земельної реформи

В.о. міністра аграрної політики та продовольства україни Ольга Трофімцева зазначила, що в Україні нарешті перейшли від популізму до фахової дискусії про запуск земельного ринку.

Ключові тези цього процесу: поетапність, обмеження, запобіжники та фінансові інструменти для підтримки малих с/г виробників. Про це вона заявила під час виступу на Всеукраїнському земельному форумі.

Існує кілька основних концепцій запуску ринку землі в Україні. Концепція, якої дотримується уряд, залишається незмінною. Основними її пунктами є те, що сільськогосподарську землю зможуть придбати виключно громадяни України. Передбачено встановлення граничних розмірів земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності однієї особи, та обмеження площі максимальної оренди в межах адміністративних одиниць: ліміт площі земель у власності дискутується, однак орієнтир – 100-200 га на особу», – заявила Трофімцева.

Згодом очільниця Мінагро пояснила бачення лімітних обмежень в оренді землі та правила перепродажу земельних ділянок.

Ліміт максимальної площі земель в оренді – не більше від 35% площі сільськогосподарських угідь на території району та/або об’єднаної територіальної громади, якщо площа такої громади дорівнює або перебільшує середню площу району. Вводяться антиспекулятивні механізми. Стягнення державного мита у розмірі 50% від грошової оцінки земельної ділянки у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років», – заявила Трофімцева

В.о. міністра аграрної політики зазначила, що для забезпечення участі малих сільгосптоваровиробників у реалізації земельної реформи створюється Державна фінансово-кредитна агенція, яка надаватиме часткове гарантування кредитів певній цільовій групі для купівлі земельних ділянок.

agropolit.com

Останні новини: