МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: Про перспективи виробництва і переробки молока в Україні в 2019 році

Так само, як і в минулому році, вирішальним фактором виробництва і переробки молока буде не ціна, а погода.

Виробництво

Точний прогноз виробництва молока на рік давати ще рано. Припущення поки що будуються на тенденціях, які спостерігаються в Україні не перший рік, тобто, це більш-менш стабільна ситуація в категорії сільськогосподарських підприємств і зниження виробництва в господарствах населення. У підсумку, припускаємо, що цього року виробництво молока знизиться на 2% відносно минулого року.

Масового будівництва нових ферм і масового ж ввезення імпортних корів в країну в поточному році не очікується. Рівень рентабельності буде близький до рівня минулого року, хоча, попередньо, є надія на поліпшення ситуації для фермерів.

Показник надоїв в минулому році демонстрував лише невелике збільшення, тому розраховувати на прорив в 2019 році також не доводиться. Прогнозуємо стабільний показник виробництва молока в категорії сільськогосподарських підприємств в 2019 році з невеликим зростанням до 1%.
Немає причин очікувати позитивних зрушень у виробництві молока господарствами населення. Скільки реально молока виробляється в господарствах населення точно невідомо, і так само невідомо, що буде з цим виробництвом через кілька років.

Рішення уряду про поліпшення якості сировини, що поставляється на переробку, ставить під сумнів майбутнє значної частини цього товару. Стабільне скорочення поголів’я останнім часом – на 3-5% щорічно – також не надає оптимізму. Прогнозуємо -3% у цій категоріі за підсумками року, але це скоріше оптимістичний прогноз. Великою мірою показники будуть залежати від дій Держстату. Чиновники вже готові показувати більш реальні цифри, проте бажання стримується негативним «фоном», який супроводжує зниження показників – «смерть села», «вирізання худоби» та інші теми, які розкручують ЗМІ і популістські політсили.

Закупівля молока переробкою

Згідно з прогнозами, сільгосппідприємства в цьому році можуть продемонструвати зростання товарності: 93% в 2018 році, прогноз 94% на 2019. Давати оцінку щодо закупівлі молока у господарств населення дуже складно. З одного боку, має бути однозначне зниження, але якщо закупівельні ціни будуть демонструвати стабільне зростання, то не виключено, що темпи зниження поставок в промислову переробку цією категорією сповільняться за рахунок «перетікання» обсягів з стихійної торгівлі і «готівкового» ринку, як це, наприклад , відбувалося в другій половині 2017 року.

Останні новини: