Dairy Industry Ireland коментує можливі наслідки зміни митних тарифів на масло і чеддер

Згідно з даними Dairy Industry Ireland (DII), рівні митних тарифів, запропоновані урядом Великобританії, створять сильний тиск на позиції ірландського масла і чеддеру на британському ринку і потягнуть за собою збільшення споживчих цін.

Реагуючи на «вкрай небажані» рівні тарифів, DII вказує, що ці заходи також поставлять ірландські молочні продукти в невигідне становище в плані міжнародної конкуренції на ключовому для Ірландії ринку Великобританії. Їх введення призведе до тиску з боку молочних гігантів, таких як Нова Зеландія і США через те, що відповідно до правил Світової організації торгівлі (СОТ) вони також отримають вигоду від нового тарифного графіку, підкреслив спеціалізований галузевий орган Ibec.

Пропонований тариф на чеддер в розмірі 221 євро/т може генерувати більш ніж 20 мільйонів євро в рік для ірландського сиру. А відповідних факторів, такі як митні витрати, проблеми з валютою і зростання міжнародної конкуренції, означають, що кінцева ціна для промисловості і фермерів буде навіть вище, попереджає DII.

Пропонована вартість тарифу на ірландське масло у розмірі 605 євро/т, сумарно буде означати річну цифру близько 22 мільйонів євро, і, аналогічно, з урахуванням ряду інших витрат, ця сума буде ще більше. Це можна порівняти зі зниженням діючого мита в 2313 євро/т для новозеландського вершкового масла до 605 євро/т – аналогічно Ірландії.

В цілому, за даними представницької групи, молочні заводи ЄС в 2018 році продали в Великобританію вершкового масла на 406 мільйонів євро. 26% ірландського масла йде до Великобританії, а експорт ірландського чеддеру до Великобританії в 2018 році оцінюється «значно вище чверті мільярда євро».

Згідно DII, Великобританія завжди буде приділяти першочергову увагу стратегії дешевої продовольчої політики. Якщо країна реалізує графік введення нових тарифів і на рівні споживачів відбудеться підвищення цін, це питання буде швидко відрегульоване.

DII виключив пропозиції про експорт через Північну Ірландію, вважаючи, що теорія «острова Ірландії» не є альтернативою. «Наша репутація в галузі вже давно будується на принципах високих стандартів продуктів, виготовлених з молока корів, які перебувають на випасі – відповідно до найсуворіших харчових  стандартів ЄС і за його межами», – сказав представник DII.

«На жаль, британські пропозиції знову не пропонують вирішення проблеми походження молока на” острові Ірландії “і загроз від розбіжності в нормативах.

DII продовжує працювати, щоб гарантувати, що нові тарифні пропозиції не наберуть чинності, і що депутати в Лондоні негайно зроблять крок вперед, проголосувавши, щоб пропоновану пропозицію не було прийнято.

ІНФАГРО за матеріалами agriland.ie

Останні новини: