АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): “Я дивлюся на 2019 рік для молока оптимістично”

Як буває кожного року, УМІ (Український молочний індекс) у лютому знизився. Зниження склало 1,7% до січня, а в січні УМІ теж знижувався. Отже, маємо два підряд місяці року і два підряд місяці зменшення прибутків для виробників молока.

Зниження прибутковості виробництва молока в Україні відбувалося на фоні стрімкого зростання світових молочних індексів. Важко згадати, коли рік починався так приємно для тих, хто продає біржові молокопродукти на світовому ринку! Однак український молочний ринок цього не відчув, адже у нас висока сезонність і взимку мало молока, тому ми майже не експортуємо біржові товари.

В лютому 2019 року УМІ був на 2,4% нижчим, ніж за такий самий місяць 2018 року і став найнижчим за останні три роки. Нижчою прибутковість виробництва молока була лише в лютому 2016 року та в лютому 2015 року. Отже, це третій найгірший показник прибутковості історично.

Якщо взяти два місяці поточного року, то загальний прибуток наших виробників молока знизивя на 8% порівняно до минулого року. Це досить багато, але ми сподіваємося, що ситуація почне виправлятися вже в березні, хоча в попередні два роки УМІ в березні неодмінно знижувався. Та зараз резерв для підвищення УМІ, враховуючи ситуацію в світі, точно є.

Які перспектива на рік? Забіжу трохи наперед – я дивлюся оптимістично на 2019 рік для молока, хоча, звичайно, є й низка загроз та негативних чинників, що можуть вплинути на прибутки.

Andriy Yarmak, facebook

Останні новини: