Уряд Білорусі хоче прискорити виведення молока сировини на біржу

Уряд Білорусі вимагає прискорити впровадження ринкових механізмів торгівлі молоком сировиною.

Відповідне доручення щодо реалізації пілотного проекту по біржовій торгівлі молоком дав перший заступник прем’єр-міністра Білорусі Олександр Турчин 13 лютого на колегії Міністерства антимонопольного регулювання і торгівлі, повідомляє прес-служба уряду.

«Ми отримаємо справедливу ціну на сировину і ефективну роботу двох суб’єктів господарювання – продавця і покупця. І це тільки перший крок. Ми сьогодні говоримо про розвиток конкуренції і рівного доступу, в тому числі до сировини, – сказав Олександр Турчин. – У першому кварталі 2019 р механізм має запрацювати».

Перший віце-прем’єр звернув увагу, що зустрічаються випадки, коли є «наполегливі рекомендації держорганів, куди здавати сировину». При цьому не береться до уваги прострочена заборгованість перед переробними підприємствами.

Як пояснив заступник міністра антимонопольного регулювання і торгівлі Іван Вежновец, мова йде про пілотний проект Міністерства антимонопольного регулювання і торгівлі (МАРТ) та Білоруської універсальній торговій біржі з біржової торгівлі молоком (мається на увазі саме сировина, а не готовий продукт).

«Ми бачимо, що є ще резерви для залучення механізмів ринкового ціноутворення і в першу чергу – на сировинні ресурси. Сировина (молоко) закуповується тільки переробниками і тільки у сільгоспвиробників, у яких відсутня прострочена заборгованість », – уточнив заступник міністра.

Передбачається, що МАРТ буде відстежувати укладені по молоку на біржі, але не виконані угоди. В цілому пілотний проект повинен сприяти більш ефективному розподілу ресурсів, відповідно, підвищенню ефективності виробництва продукції, а також зниження цін для споживачів.

primepress.by

Останні новини: