РОБЕРТ СХОРСЕЙ, керуючий директор Greenmark: скільки коштувало ЄС створення інтервенційних запасів через надлишки, що утворилися на молочному ринку?

На тендері в кінці січня з інтервенційних запасів ЄС було продано 18514 тонн за мінімальною ціною € 585 за тонну. У запасах залишилося всього 3651 т для наступного тендеру на початку лютого.

Загалом, це була досить спритна спроба повернути продукт назад на ринок.

У своєму коментарі з приводу продажів інтервенційних запасів комісар ЄС з сільського господарства Філ Хоган заявив:

  • Створення інтервенційних запасів «допомогло усунути надлишки при дуже незбалансованому ринковому сценарії, що зіграло вирішальну роль в стабілізації цін в період з 2015 по 2017 рік».
  • В кінці 2016 року Комісія розпочала процес щомісячних, а потім двомісячних відкритих тендерів, щоб поступово і обережно повертати товар на ринок, «щоб уникнути будь-яких порушень або негативного впливу на виробників».
  • «… останній тендер є чітким підтвердженням розумного підходу Комісії до управління запасами сухого знежиреного молока»
  • «Моя мета завжди полягала в тому, щоб використовувати державне втручання в якості запобіжного захисту доходів фермерів і, в зв’язку з цим, протягом останніх трьох років ми чинили опір закликам скоротити запаси різними способами або навіть просто знищити їх»
  • «Жоден з варіантів не дав би того результату, який ми маємо зараз. Наш терплячий підхід забезпечив захист не тільки доходів європейських молочних фермерів, а й інтересів європейського платника податків ».

Можна привітати, звичайно, з тими успіхами, які повинні десь бути, але в більшості заяв комісара Хогана я ознак успіху не бачу.

Інтервенції допомогли усунути надлишки. Але до якої міри? Вони безумовно не допомогли стабілізувати ціни, як стверджує комісар Хоган. У період три з половиною роки з моменту початку інтервенцій ціни були набагато нижче, ніж в аналогічний період до початку інтервенцій.

Для переробників результатом перевиробництва, яке призвело до державного втручання, стало зниження доходу за період інтервенцій на 12,3 мільярда євро . Ми не бачимо доказів того, що ціни через це стабілізувалися. Фактором, який допоміг запобігти подальшому падінню загальних доходів, було безпрецедентне збільшення цін на вершкове масло, яке, однак, відбулося не завдяки  створенню інтервенційних запасів.

Для фермерів наслідки були ще більш серйозними:

Для молочних фермерів ціна на молоко після інтервенцій знизилася на 9%, і різниця склала в той період 16,3 млрд євро.

Комісар Хоган також сказав, що жодне із запропонованих рішень не дало б того результату який був досягнутий. Деякі рішення не можна було здійснити через законодавчі перешкоди, деякі були контрпродуктивними. Наприклад, кілька пропозицій передбачали продаж продукту кормові промисловості, але це привело б до зниження споживання «свіжого» продукту. Зміни в програмі “Найбільш знедолені» унеможливили продаж продукту організаціям, що працюють за цією програмою, за цінами нижче історичної ціни покупки. Оскільки домінуючі ринкові ціни в більшості випадків були нижче історичної ціни інтервенційних запасів, це гарантувало, що жоден продукт не використовувався в рамках цієї програми.

Комісар Хоган також продовжує заявляти, що Комісія ЄС потивилася закликам скоротити запаси різними способами, аж до їх знищення. Ми добре знаємо про останню пропозицію, оскільки це була пропозиція Greenmark. Хоча ми повністю згодні з тим, що ідея була досить «лівою» і руйнівною, ми стверджуємо, що результат був би кращий, ніж той, який маємо зараз.

Втручання Комісії, яке було прямою відповіддю на перевиробництво, обійшлося переробникам в 12,3 млрд євро, фермерам в 16,3 млрд євро і платникам податків ЄС в 225 млн євро.

«Наш терплячий підхід забезпечив захист не тільки доходів європейських молочних фермерів, а й інтересів європейського платника податків». Ну явно ж – ні.

Про відхиленому пропозиції «знищити» продукт (що насправді означало використання його як біомаси, що власне не те ж саме, що знищення):

  • План використання СЗМ для біомаси дозволив би повернути невелику суму, оскільки можна було б продати продукт виробникам біопалива.
  • Компенсація могла б здійснюватися за рахунок сплати молочною промисловістю штрафу в розмірі 0,05 євро/кг за вироблений СЗМ. Протягом 9 місяців всі витрати ЄС на операцію по інтервенції були б відшкодовані.
  • Витрати переробників на сплату штрафу окупилися б завдяки 99% впевненості в сценарії, при якому ринкові ціни швидко відновляться на величину набагато більшу, ніж зазначені 0,05 євро / кг
  • В результаті, фермери не зіткнулися б з падінням закупівельних цін на 9%

Якби відкинутий план був прийнятий, він привів би до сценарію нульових витрат для всіх учасників молочної ланцюжка і навіть для платників податків. Навіть сьогоднішні ціни, після практично всіх акцій продажів, далекі від цін, що передували інтервенції.

На жаль, справи пішли так, як вони пішли через відмову зійти з протоптаною стежки.

Слід зазначити, що так, інтервенційні запаси були продані, але здебільшого вони залишилися в системі і були просто переведені із запасів ЄС у приватні запаси. Пройде чимало часу, перш ніж цей обсяг зможе бути спожитий практично.

Останні новини: