ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”: Основними постачальниками молочної сировини на переробку стають великотоварні  молочні ферми 500+

Однією з особливостей сучасного розвитку світового сільського господарства є посилення концентрації та спеціалізації виробництва агропродовольчої продукції. У молочній галузі це проявляється, у першу чергу, у зменшенні чисельності молочних ферм у світі та збільшенні розміру середньої ферми. За останні 10 років чисельність молочних ферм у світі зменшилася на 1 мільйон – від 119 млн у 2007 році до 118 млн у 2017. Середній розмір ферми зріс відповідно з 2,8 до 3,1 корови. При цьому у США середня ферма збільшилася з 122 корів до 203 корів, у ЄС – з 9,4 до 18,4 корів, Австралії – з 214 до 283 корів.

Ось, наприклад, як виглядають зміни у чисельності молочних ферм та середньому розмірі стада у європейських країнах (дані IFCN Dairy Report 2017):

Процес концентрації та спеціалізації виробництва відбувається і в молочній галузі України. Середній розмір стада у сільськогосподарських підприємствах збільшився за останні 10 років з 143 до 204 корів, кількість господарств, які утримували корів, зменшилася з 6043 до 2600 одиниць. У 2017 році ця категорія господарств забезпечила молокопереробні підприємства 72% сировини і цей показник щороку зростає.

Аналіз різних груп сільгосппідприємств, які займаються виробництвом молока, показує,  що з усіх суттєво виділяється група 234 господарств з поголів’ям 500 корів і більше. У цих господарствах утримується 54% загальної чисельності поголів’я корів всіх сільськогосподарських підприємств та виробляється 58% молока. На відміну від інших господарств, для групи 500+ характерне зростання поголів’я корів, продуктивність стада вища за середню, значні обсяги виробництва у розрахунку на одне господарство і висока ефективність:

Частка даної групи господарств у постачанні молока на переробку склала у 2017 році 40%. За існуючих темпів нарощування виробництва, у 2030 році такі господарства забезпечуватимуть переробні підприємства таким самим обсягом молока, що постачається всіма сільгосппідприємствами зараз, тобто 2700 тис. тонн.

Керівники великотоварних молочних ферм знають, що переробні підприємства потребують якісної сировини, тобто збут виробленого ними якісного молока сировини забезпечений. Крім того, звільняється ринкова ніша, яку займали особисті селянські господарства, частина яких згортає виробництво в силу об’єктивних обставин, а частина вимушена буде піти з ринку у зв’язку з новими вимогами, регламентованими Угодою про Асоціацію України з ЄС щодо якості молока. Така ситуація сприятиме задіянню внутрішніх резервів господарств для збільшення продуктивності наявного поголів’я, а також зростанню як кількості великотоварних ферм, так і їх концентрації. Такий сценарій є найбільш передбачуваним та вигідним усім учасникам ринку: виробникам, переробникам і державі.

Останні новини: