Перспективи ЄС в сільському господарстві: шлях молочної промисловості – продукти з доданою вартістю

Згідно середньострокових прогнозів, опублікованих Європейською Комісією, європейська молочна індустрія в найближчі 12 років буде зростати.

«Сільськогосподарський прогноз ЄС по ринках і доходах на 2018-2030 роки», містить прогноз розвитку сільського господарства Європи, на основі макроекономічних припущень, які, швидше за все, будуть визначати розвиток сільського господарства ЄС в найближчі роки.

Згідно з документом, зростання імпорту, обумовлене збільшенням населення, особливо в Африці, і зростанням доходів, сприятиме збільшенню споживання молочних продуктів протягом прогнозованого періоду.

Автори відзначають, що більше уваги буде приділятися продуктам з доданою вартістю, і тут у ЄС є явна конкурентна перевага.

Крім того, споживачі будуть диференційовано віддавати перевагу групам продуктів. Це органічні продукти; продукти без ГМО, продукти від тварин, яких випасають на пасовищах; продукти місцевого виробництва і т. п., що буде стимулювати розробку альтернатив звичайним виробничим системам. Екологічні вимоги також будуть грати все більшу роль у формуванні цих виробничих систем.

У доповіді говориться, що ЄС може забезпечити близько 35% зростання світового попиту протягом наступних 12 років.

Очікується, що експорт сиру, вершкового масла, сухого знежиреного молока, сухого незбираного молока і сироваткового порошку в ЄС буде рости в середньому приблизно на 330 тисяч тонн в рік в перерахунку на молоко, причому це зростання очікується головним чином в категоріях сиру, сироватки та СЗМ .

Паралельно з цим, на думку аналітиків-авторів звіту, буде потрібно додатково близько 900 тисяч тонн молока в рік, щоб задовольнити зростання внутрішнього споживання в ЄС “традиційних” молочних продуктів, в основному сиру. Крім того, в якості альтернативи, це молоко можна використовувати для виробництва інших продуктів (таких як молочні десерти, сухе молоко з рослинним жиром, молочні суміші для дитячого харчування, білкові і сироваткові концентрати), які можуть бути потім експортовані.

При цьому очікується, що споживання рідкого молока в ЄС продовжить знижуватися.

Очікується також, що зростання світового і внутрішнього попиту призведе до «досить скромного збільшення» виробництва молока в ЄС, в середньому на 0,8% на рік, до 182 млн. т до 2030 року. Прогнозований середній по ЄС удій в майбутньому збільшиться до 8240 кг/корову/рік, що на 17% вище за рівень 2017 року. Однак це буде відбуватися більш повільними темпами, ніж в останнє десятиліття, з огляду на екологічні обмеження і розширення виробництва у відповідь на очікування споживачів.

ІНФАГРО за матеріалом agriland.ie

Останні новини: