У Києві відбулася щорічна конференція МОЛОЧНИЙ БІЗНЕС – 2018

На думку учасників заходу, рік, що минає,  для українських молочників був досить складним, менш вдалим ніж 2017, але загальна ситуація в галузі виглядає набагато краще в порівнянні з кризовими 2015-2016. – ІНФАГРО

Основний фактор, що негативно впливає на галузь – несприятлива кон’юнктура зовнішніх ринків збуту, що веде до істотного зниження експортних цін на молокопродукти. Проте, оператори ринку сповнені оптимізму і впевнені, що тенденція розвитку молочної галузі зараз позитивна.

Вперше з початку кризи в країні виросли внутрішні продажі молокопродуктів. Провідні оператори починають активно інвестувати в розвиток технологій. Наприклад, Молочний Альянс заявив про початок випуску безлактозної продукції для дітей. Люстдорф вперше в Україні почав виробництво дуже популярного в світі рослинного молока.  “Немолоко” – так назвала продукцію компанія. Клуб Сиру має намір активно розвивати ринок елітних сирів, які раніше були представлені на вітчизняному ринку в основному тільки імпортним асортиментом. Молокія мало не першою в Східній Європі збирається налагодити глибоку переробку казеїнової сироватки. Інші компанії теж впроваджують виробничі нововведення. Загалом, український ринок молочних продуктів поступово набуває рис, схожих з ринками розвинених країн.

На конференції також були озвучені дуже оптимістичні прогнози досить авторитетних експертів (IFC), які стверджують, що Україна до 2030 року може збільшити виробництво молока в два рази, до 20 млн. тонн. Ці оцінки, звичайно, занадто оптимістичні, але, можливо, в найближчі роки вдасться зупинити процес скорочення виробництва сировини. І якщо Україна в 2030 році виробить нинішні 10 млн. тонн, але у сільгосппідприємствах, а не в домогосподарствах, то це теж буде дуже здорово.

ІНФАГРО

Останні новини: