РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Якщо все піде добре, скоро у нас буде ще 300 млн тонн молока

IFCN (Міжнародна мережа порівняння молочних ферм) недавно опублікувала дуже позитивний прогноз розвитку світової молочної промисловості. Позитив полягає в тому, вважають в IFCN, що зростання попиту буде перевищувати темпи пропозиції молока, що, в свою чергу, зміцнить поточний рівень закупівельних цін.

В даний час світова ціна на молоко, яку IFCN публікує на основі власних щомісячних розрахунків, становить 35 американських центів. Це значно вище, ніж в період 2016/17 року, коли була остання криза цін на молоко, одна з цілого ряду криз, які відбуваються, починаючи з 2007 року і будуть відбуватися і далі. Ціни відновилися, так. Але в ЄС все ще є інтервенційний запас понад 250 тисяч тонн СЗМ, що перешкоджає поліпшенню ситуації з доходами в області виробництва протеїнів. На цьому етапі ніхто не знає, як і коли ЄС випустить на ринок ці інтервенційні запаси і за якими цінами буде продаватися це сухе молоко. Зрозуміло, продажі «старого» СЗМ можуть здійснюватися тільки за нижчими цінами, і це буде тиснути на ринок молочного білка.

На цьому тлі прогноз IFCN до 2030 року дещо оптимістичний. Організація вважає, що світова пропозиція молока збільшиться більш ніж на 300 мільйонів тонн протягом наступних 12 років. Це в три рази більше, ніж зараз виробляє молочна промисловість США і трохи менше, ніж подвоєна пропозиція молока в Європі. IFCN визнає, що це істотне зростання можливе лише в разі, якщо середня закупівельна ціна на молоко перевищить 40 американських центів.

Зрозуміло, що зараз ніхто не знає, як буде розвиватися ситуація з цінами на молоко. Більшість прогнозів, які робилися раніше, виявлялися невдалими. Таким чином, прогноз зростання ціни, зроблений IFCN, може виправдатися, а може і ні. Одне можна сказати напевно: населення світу до 2030 року зросте ще на 1,8 млрд, а попит відповідно збільшиться.

Позитивний прогноз IFCN був вкрай необхідний після криз на ринку молока, щоб дати фермерам хорошу перспективу щодо їх майбутнього і надію, що вони будуть займатися виробництвом молока незважаючи на всі злети і падіння молочного сектору.

Останні новини: