Олена Ковальова: “Державна підтримка молочної галузі має супроводжуватися зміною підходів до регулювання”

Мінагрополітики у тісній співпраці з Держпродспоживслужбою, виробниками та переробниками молока, профільними організаціями та міжнародними експертами здійснює низку заходів, направлених на розвиток ринку молока та молочних продуктів в Україні.

Так, міністерством було розроблено та опубліковано для громадського обговорення наказ «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», прийняття якого запровадить належну виробничу практику виробництва, переробки та введення в обіг молока і молочних продуктів, дозволить встановити єдині, адаптовані до норм ЄС вимоги.

Про це зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час Круглого столу «Регулювання ринку молока», 25 вересня. Участь у заході взяли представники Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Комітету ВРУ, Київської ОДА, Держпродспоживслужби, Офісу ефективного регулювання (BRDO), громадських спілок, секторальних асоціацій і бізнесу.

«Сьогодні якість молока у сільськогосподарських підприємствах постійно зростає, але жорстка конкуренція у ринковому середовищі спонукає виробників молочної продукції до пошуку нових ринків збуту, щоб забезпечити прибуткову діяльність. Важливим кроком є встановлення надійної системи контролю за безпечністю виробленої та розповсюдженої молочної продукції», – відмітила Олена Ковальова.

Також Олена Ковальова підкреслила, що з метою розвитку молочної галузі Урядом у 2018 році запроваджено безпрецедентну підтримку галузі тваринництва на загальну суму 4 млн гривень. Серед проміжних результатів підтримки – збільшення показників ідентифікації та реєстрації молодняку ВРХ господарствами населення в 4,5 рази (кількість реєстрацій), збільшення середнього надою корови на 2,4%, стабілізація кількості поголів’я ВРХ у підприємствах.

Під час заходу відбулася презентація Зеленої Книги «Регулювання ринку молока» за розробки Офісу ефективного регулювання (BRDO). Документ містить чітко окреслену проблематику ринку та можливі шляхи її вирішення.

Довідково:
За даними Держстату у І півріччі 2018 року переробними підприємствами закуплено у сільськогосподарських підприємств молоко-сировини екстра ґатунку – 287,7 тис. тонн, (21%), вищого ґатунку – 532.8 тис. тонн, (39 %); І ґатунку – 463,4 тис. тонн, (34 %); ІІ ґатунку – 80,6 тис. тонн (6 %).
На переробні підприємства надійшло 1368,4 тис. тонн молока з підприємств та 583,0 тис. тонн молока від населення.

minagro.gov.ua

Останні новини: