Топ 20 молочних підприємств Білорусі

Milknews спільно зі Streda Consulting підготували рейтинг топ-20 переробників Білорусі за офіційною виручкою у 2017 році.

Через чотири роки після введення продовольчого ембарго торгові відносини з Республікою Білорусь все ще формують основну частину російського сільськогосподарського імпорту. Якщо в 2012-2013 роках на Білорусь припадало близько 40% імпорту, то в 2015-2017 – вже близько 80%.

За даними Союзмолоко, в 2017 році ввезення сировини і молочних продуктів з Білорусі склало 5,8 млн тонн. Однак за перше півріччя 2018 року імпорт основних позицій, крім сирів, істотно скоротився: сухого молока – на 42%, масла вершкового – на 37%, сироватки сухої – на 45%. Проте, не дивлячись на заборони молочних поставок, РФ і Білорусь будують спільні плани – в даний момент розробляється програма поставок тваринницької продукції, а також планується створення механізму для підтвердження продукції, що надходить на російський ринок. Минулого тижня білоруський прем’єр-міністр повідомив, що в рамках підготовки до переговорів на вищому рівні вже проходять контакти глав урядів двох країн і їх заступників, і в другій половині місяця очікуються конкретні домовленості щодо врегулювання суперечок в агропромисловому комплексі.

Білоруський молочний ринок відрізняється від російського, маючи кілька ключових особливостей. По-перше, основна частка компаній на білоруському ринку належить державі. По-друге, фінансування сільського господарства, зокрема молочної промисловості, в країні активно ведеться майже два десятка років – з початку 2000-х держпідтримка галузі склала більше $ 1 млрд. По-третє, білоруська молочна промисловість консолідована – з початку десятиліття більше 140 підприємств об’єдналися в 40 великих холдингів. Крім того, структура ринку відрізняється від російської – основними продуктами для галузі є сири і сухе молоко, а переробка молочної сироватки доведена до 94%, в той час як в Росії ця ніша ринку знаходиться на початковому етапі розвитку.

Рейтинги російських виробників і переробників з’являються щороку, а ось аналогічні матеріали, що стосуються білоруських колег, ще ніколи не публікувалися. Щоб з’ясувати, як працюють лідери галузі в союзній державі, Milknews спільно з Streda Consulting підготували рейтинг топ-20 переробників Білорусі за офіційною виручкою за 2017 рік.

1. ВАТ “Савушкін продукт”
2. ВАТ “Слуцький сироробний комбінат”
3. ВАТ “Бабусина кринка”
4. Danone Білорусь
5. ВАТ “Мілкавіта”
6. ВАТ Мінський молочний завод # 1
7. ВАТ “Рогачевський МКК”
8. ВАТ “Лідський молочно-консервний комбінат”
9. ВАТ “Березовський сироробний комбінат”
10. ВАТ “Беллакт”
11. ВАТ “Молочний світ”
12. ВАТ “Здравушка-мілк”
13. ВАТ “Молодечненський молочний комбінат”
14. ВАТ “Молоко” Вітебськ
15. УПП “Глубокський молочноконсервний комбінат”
16. ВАТ “Щучинський маслосирзавод”
17. Молочна Компанія “Новогрудські Дари”
18. ВАТ “Кобринський масло-сироробний завод”
19. ВАТ “Барановичський молочний комбінат”
20. ВАТ “Молочні гірки”


Дані: Аналітика Streda Consulting
Виручка за 2017 р офіційної бухгалтерської звітності компаній (* – 2016 г.)
Перерахунок річної виручки компаній в долари США за курсом ЦБ РБ на кінець року (31.12.2017 р)
У рейтингу не включені виробники морозива.
Детально про кожне підприємство див. milknews.ru

Серед підприємств, що не увійшли до рейтингу, також необхідно відзначити кілька не менш цікавих білоруських переробників. Так, в список приватних компаній (крім “Савушкіна продукту”), входить “Туровський молочний комбінат” – лідер у виробництві м’яких сирів (виручка $ 56 млн у 2017 році), і “Праймілк” – єдиний в країні спеціалізований переробник сироватки (потужність переробки 200 тонн / добу, виручка $ 56 млн у 2017 році).

Крім Danone, що увійшов до рейтингу, в молочний ринок Білорусі інвестували і іноземні компанії. Серед таких підприємств: “Ляховічський молочний завод” (був придбаний Lactalis на початку 2017 року), СТОВ “Верхній луг” (спільне підприємство з російським дистриб’ютором Краун Груп, що спеціалізується на виробництві м’яких сирів), а також підприємства з частковим іноземним капіталом – “Біловезькі сири “(білоруське підприємство з російським капіталом) і “Белсир” (білоруське підприємство з польським капіталом). Крім того, в даний момент ВАТ “Здравушка-мілк” розглядає можливість створення спільного підприємства з китайськими інвесторами.

milknews.ru

Останні новини: