“Російська система якості” представила результати перевірки кисломолочного сиру на російському ринку

Рос’якість представила результати перевірки якості сиру кисломолочного на російському ринку: обов’язковим вимогам відповідає 37% досліджених марок, проте порушення в більшості випадків виявлені у не найбільших торгових марок, говориться у повідомленні Рос’якості.

“Дослідження проведено Рос’якістю спільно з Россільгоспнаглядом і Росспоживнаглядом за дорученням уряду РФ в лабораторіях відразу двох контрольно-наглядових органів. В рамках масштабного дослідження молочної продукції Рос’якість оцінила якість сиру кисломолочного жирністю 9%, що продається в Росії”, – говориться в повідомленні.

Всього в дослідження увійшли 73 торгові марки кисломолочного сиру, які займають більше 70% ринку. Фахівці Рос’якості, Россільгоспнагляду і Росспоживнагляду провели випробування сиру по 25 показникам якості і безпечності. Згідно з результатами досліджень, всім обов’язковим вимогам відповідають 27 торгових марок з 73.

“При цьому статистика показує, що порушниками в більшості випадків є не найбільші торгові марки – товари з порушеннями (різного рівня серйозності) в категорії кисломолочний сир з дослідженої кількості зразків займають 34,7% ринку”, – вказує Рос’якість”.

“На жаль, з трьох досліджених категорій молочної продукції менш благополучним виявився кисломолочний сир, тому що при порушенні температурних режимів цей продукт стає сприятливим середовищем для розвитку бактерій. … У той же час, в кисломолочному сирі ми побачили мінімальний рівень фальсифікації жирами немолочного походження”, – зазначила заступник керівника Рос’якості Олена Саратцева, висловлювання якої наводяться в релізі.

Організація повідомляє, що наймасовішою проблемою стало перевищення норм за мікробіологічними показниками (серед них – дріжджі, цвіль, загальна бактеріальна забрудненість, кишкова паличка або недостатня кількість молочнокислих бактерій).

“Подібні результати могли бути наслідком як низької якості вихідної сировини, так і порушення санітарного стану виробництва або недотримання умов зберігання продукції на будь-якому з етапів товаропровідного ланцюга, і є істотною галузевою проблемою. Такі відхилення виявлені лабораторіями контрольно-наглядових органів у 22 з 73 брендів кисломолочного сиру “, – йдеться в повідомленні.

Немолочні жири були виявлені в 6 випадках з 73, а загальна частка ринку фальсифікованої рослинними жирами продукції в натуральному вираженні займає всього 1,43%. Сир був також досліджений на наявність антибіотиків: перевищення кількості антибактеріальних речовин над дозволеним рівнем було виявлено в 9 торгових марках.

“Причинами є недотримання вимог до сировини або неможливість здійснення вхідного контролю молока високоточними тривалими методами щодо кожної партії”, – додає Рос’якість. Крім того, в ході досліджень були виявлені і інші відхилення від норм, наприклад, часткове зниження жирності, додавання крохмалю і штучних консервантів, проте вони не носили масового характеру.

Автономна некомерційна організація “Російська система якості” (Рос’якість) заснована розпорядженням уряду РФ в 2015 році для проведення незалежних досліджень якості товарів, представлених на полицях російських магазинів, і просвіти росіян у виборі якісних товарів і послуг. Кращим товарам Рос’якість присуджує російський “Знак якості”.

milknews.ru

Останні новини: