Россільгоспнагляд стурбований розбіжностями в даних про постачання білоруського молока

Россільгоспнагляд пропонує Департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду провести консультації. Повідомлення про це з’явилося на сайті російської служби.

Россільгоспнагляд посилається на пункт «дорожньої карти» підписаної білорусами і росіянами в липні. Служба хотіла б з’ясувати причини розбіжності даних по білоруських поставках, що містяться в системі «Аргус» і наданих департаментом Мінсільгосппроду.

Через «Аргус» в Росії видаються дозволи на ввезення, вивезення або транзит тварин, продуктів і сировини тваринного походження.

28 серпня Россільгоспнагляд також опублікував повідомлення про виявлення підприємства-фантома ТОВ «Матерторг», яке торгувало вершковим маслом 72,5% жирності. На упаковці продукту воно також зазначалося в якості виробника. Однак перевірка виявила, що переробкою молока підприємство не займається.

На тлі молочних суперечок між Білоруссю і Росією, Білорусь різко збільшила поставки продуктів в Казахстан і Киргизстан, про що свідчить офіційна статистика. Навесні Россільгоспнагляд вже висловлював сумніви з приводу того, що вся молочна продукція доїжджає до адресатів в країнах Середньої Азії.

З 6 по 22 червня були заборонені всі поставки молока, вершків і сироватки з Білорусі в Росію в тарі більше 2,5 кг. Це призвело до падіння експорту молока з Білорусі на кілька тисяч тонн. З 22 червня обмеження по країні скасували, однак на російський ринок з сировинними молочними продуктами не допустили і десятка білоруських заводів.

Дані про запаси показують, що в липні білорусам вдалося активно поставляти тільки вершкове масло, що не потрапляло під заборони. Складські запаси сухого і згущеного молока помітно зросли.

reform.by

 

Останні новини: