Дії Россільгоспнагляду по введенню заборон і обмежень на поставки продукції в ЄАЕС надлишкові – міністр ЄЕК

Дії Россільгоспнагляду по введенню заборон і обмежень на постачання продукції в ЄАЕС надлишкові, заявив член колегії (міністр) з питань промисловості та агропромислового комплексу Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Сергій Сидорський.

“Комісія постійно вказує на надмірність дій Россільгоспнагляду по введенню заборон і обмежень постачання продукції. На нашу думку, такі рішення приймаються найчастіше без достатніх на те підстав, вступають в протиріччя з науково обґрунтованими підходами”, – сказав С.Сидорський.

“Це стосується виявлення в продукції слідів антибіотиків на рівні похибки методів досліджень і неправомірного використання російським наглядовим відомством методики визначення наявності сухого молока в молочній продукції”, – уточнив міністр.

Крім того, зауважив С. Сидорський, Россільгоспнагляд необґрунтовано проводить контрольні заходи щодо готової продукції, що не несе ветеринарних ризиків. “Тим самим порушуються не тільки рішення органів Союзу, але мова може йти про перевищення посадовими особами Россільгоспнагляду своїх повноважень, оскільки в Комісії немає офіційної інформації про передачу цьому відомству функцій санітарного контролю”, – констатував він.

С. Сидорський звернув увагу, що ЄЕК зайняла принципову позицію з питання впровадження Россільгоспнаглядом з 1 липня поточного року системи електронної ветеринарної сертифікації “Меркурій” для продукції тваринного походження.

“В результаті Россільгоспнагляд пом’якшив свою позицію і визнав можливість ввезення на територію Російської Федерації товарів в супроводі паперових ветеринарних сертифікатів, а також розробив механізм оформлення електронних ветеринарних сертифікатів для підконтрольної продукції з країн Союзу. Обов’язкову електронну ветсертіфікацію для готової молочної продукції замінили системою “цифрового маркування “, яку просуває Мінпромторг Росії “, – повідомив міністр.

DairyNews

Останні новини: