РФ і Білорусь підпишуть документ про спільні дії по наведенню порядку на ринку молока

Росія і Білорусь підпишуть документ про спільні дії по наведенню порядку на ринку молока і в торгівлі молочною продукцією, повідомив віце-прем’єр РФ Олексій Гордєєв за підсумками зустрічі з віце-прем’єром Білорусі Михайлом Русим.

“Ми вирішили актуалізувати “дорожню карту “, яка була підписана ветслужбами обох країн в березні цього року щодо всіх видів продукції тваринництва, і підготувати до неї додаток, який стосувався б тільки молочної продукції”, – сказав він. – “У цьому документі планується протягом найближчих днів виробити спільний підхід до наявних проблем і намітити шляхи їх вирішення”.

А. Гордєєв повідомив, що на зустрічі висловлювалися претензії з приводу якості білоруського молока та можливого реекспорту продукції інших країн. “Але взаєморозуміння встановлено, тепер головне підготувати документ і швидко його підписати, – сказав він. – Відповідно, після цього будуть відкриватися поставки з підприємств, які виконують встановлені вимоги”.

Як повідомлялося, з 6 червня через порушення ветеринарно-санітарних вимог Россільгоспнагляд заборонив поставки з Білорусі молока і вершків пастеризованих, стерилізованих і ультрапастеризоване, молока і вершків сухих, концентрованих, консервованих і згущеного, сироватки молочної наливної, концентрованої, сухої, концентрату сироваткового і молочного білка в упаковках більше 2,5 літра. У Білорусі назвали цю заборону неадекватною і необгрунтованою.

Россільгоспнагляд також обмежував поставки продукції з окремих білоруських підприємств через виявлення в них антибіотиків і навіть пестицидів.

За даними Россільгоспнагляду, за 5 місяців цього року з Білорусі в РФ було ввезено 18,6 тис. тонн молока та вершків наливом і 32,6 тис. тонн сухої молочної продукції. Це нижче за показники аналогічного періоду минулого року – 22,2 тис. тонн та  55,5 тис. тонн відповідно. З інших країн поставки сухого молока за п’ять місяців знизилися до 10,1 тис. тонн з 26,3 тис. тонн за відповідний період минулого року.

interfax.by

Останні новини: