Білорусь наближається до фінального етапу вступу до СОТ

Білорусь наближається до фінального етапу вступу до Світової організації торгівлі (СОТ), повідомив начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства і продовольства країни Олексій Богданов.

Білорусь подала заявку про приєднання до СОТ у 1993 році. В останні два роки Мінськ активізував роботу щодо вступу до цієї організації. У вівторок делегація під керівництвом першого заступника голови МЗС Андрія Євдоченко провела в Женеві черговий раунд переговорів по цій темі.

“Конкретика питань, які нам задають, вже говорить про те, що ми підходимо до фінальної частини вступу Білорусі до СОТ і я сподіваюся, це станеться дуже скоро”, – заявив Богданов в інтерв’ю телеканалу ОНТ, яке було показано в неділю.

Представник Мінсільгосппроду зазначив, що учасники зустрічі в Швейцарії просунулися за різними напрямками – і в двосторонньому, і в багатосторонньому форматах. “Нам вдалося пояснити нашу позицію з багатьох спірних питань, ми заздалегідь підготували відповіді, які були включені саме в доповідь робочої групи, і більшість з них членами-країнами СОТ було відзначено дуже позитивно”, – сказав Богданов.

Начальник головного управління ЗЕД також торкнувся можливих змін, які принесе вступ до СОТ аграріям і експортерам країни. Він, зокрема, зазначив, що це “своєрідне вікно можливостей”, якими потрібно скористатися максимально ефективно. У числі таких можливостей представник відомства назвав залучення нових інвесторів в сільське господарство, укладання двосторонніх договорів про зону вільної торгівлі з державами-членами СОТ. Крім того, членство в організації дає країнам доступ до широкого асортименту інструментів у вирішенні торгових суперечок, зауважив Богданов.

СОТ – міжнародна організація, створена для лібералізації міжнародної торгівлі і регулювання торгово-політичних відносин держав-членів. Повноправними учасниками організації є понад 160 країн, ще більше 20 мають статус спостерігача. РФ стала членом СОТ в серпні 2012 року, Казахстан – в листопаді 2015 року. Вступ до СОТ вимагає від країни-кандидата імплементації в національне законодавство і виконання ряду системних правил, обов’язкових для всіх країн – членів організації. До складу робочої групи з приєднання Білорусі до СОТ входить 47 країн-членів.

milknews.ru

Останні новини: