Науковці про пальмову олію

Публікуємо переклад анотації свіжої статті італійських науковців педіатричної клініки відділення хірургічних та біомедичних досліджень університету міста Перуджа “Вживання пальмової олії в харчуванні дітей”, опублікованої у квітні цього року. – ІНФАГРО

Пальмова олія широко використовується в харчовій промисловості завдяки своїм хімічним / фізичним властивостям, низькій ціні та широкій доступності.

Широке використання пальмової олії викликало інтенсивні дебати про те, чи є вона потенційно небезпечною для здоров’я людей. Ретельно проаналізувавши наукову літературу з цього питання, ми зосередили увагу на харчових властивостях цієї олії та на питанні її впливу на здоров’я дітей, намагаючись з’ясувати, чи існують наукові докази, що виправдовують побоювання щодо впливу пальмової олії на здоров’я.

Наше дослідження показало, що пальмова олія являє собою значне джерело насичених жирних кислот, стосовно яких є наукові дані, які свідчать про негативні наслідки для здоров’я при надлишковому її вживанні, особливо у випадку серцево-судинних захворювань. Проте на сьогоднішній день немає ніяких доказів шкідливого впливу пальмової олії на здоров’я дітей.

Тим не менш, пальмова олія може мати негативні наслідки для здоров’я, пов’язані з наявністю в її складі жирних кислот: споживання пальмової олії не має відношення до чинників ризику серцево-судинних захворювань у молодих людей з нормальною вагою та рівнем холестерину; для літніх людей та пацієнтів з дисліпідемією або з вже наявними серцево-судинними проблемами або гіпертонією, ризик більший.

Тому справа не в самій пальмовій олії, а в харчовій групі, яка містить багато жирних кислот, до якої належить ця олія. Найголовніше – споживати не більше 10% насичених жирних кислот (від усіх споживаних калорій) незалежно від їх походження та незалежно від віку. Правильна інформація, що спирається на ретельний аналіз наукових доказів, а не зосередження на пальмовій олії як винуватиці всіх проблем, буде стимулювати здоровіший спосіб життя.

Повністю стаття (англ.) є у вільному доступі тут.

ІНФАГРО

Останні новини: