Білоруське ВАТ «Молоко» витратить 4 млн євро на технологічну лінію з виробництва сирів, що дозрівають за участю білої плісняви - типу камамбер.
Про бажання почати виробництво сирів з білою пліснявою директор відкритого акціонерного товариства «Молоко» Віталій Долженко розповідав ще в кінці 2017 року.
Тоді мова йшла про переобладнання Ліозненскої філії, де вироблявся сир «Сулугуні». Виробництво цього сорту сиру збиралися перевести в Шуміліно, а в Ліозно організувати випуск ексклюзивних сирів, що дозрівають за участю білої поверхневої плісняви.
Для фінансування переобладнання Долженко хотів подати заявку в інноваційний фонд, адже зараз в Білорусі поки ніхто не виробляє сири з білою пліснявою – аналоги популярних «Брі» і «Камамбер».
Закуповується комплект обладнання для переробки 40 тонн молока з продуктивністю 5 тонн сиру на добу. Технологічна лінія буде складатися з обладнання для підготовки молока і безпосередньо виробництва сиру. Її орієнтовна вартість складає 4 млн євро. Згідно з документацією тендера фінансується закупівля з власних коштів.
На поставку, монтаж та пусконаладку лінії відводиться вісім місяців. Так що, ймовірно, вже в березні 2019 року в Ліозно почнуть виробляти перший білоруський камамбер.