20 квітня аграрні відомства Білорусі та РФ обговорять баланси поставок молочної продукції

В ході зустрічі Мінсільгоспу РФ і Мінсільгосппроду РБ в Москві, яка відбудеться 20 квітня, відомства планують обговорити баланси поставок молочної продукції, дорожні карти розвитку молочної галузі та ситуацію по м’ясу.

Про це, відповідаючи на запитання кореспондента The DairyNews повідомив начальник головного управління ЗЕД Мінсільгосппроду Білорусі Олексій Богданов.

“Квот в рамках Євразійського економічного союзу немає. Є поняття балансу, попиту і пропозиції Союзної держави. Є такі ж баланси, тільки розширені, – в рамках Євразійського економічного союзу. Вони розробляються, затверджуються, в тому числі і міністерствами економіки наших держав, за спеціальними методикам розрахунку, російська сторона намагається перенести поняття цих балансів з розряду рекомендательно-прогнозних в контрольно-нормативний розряд “, – пояснив Олексій Богданов.

Представник Мінсільгосппроду РБ підкреслив, що білоруська сторона не має наміру порушувати законодавство.

“Нам пропонують обмежити поставки квотами і дотримуватися цих умов. Як це зробити? У нас єдиний Митний союз. Ми повинні порушувати закони митного простору? Ні, вибачте. Ми не можемо своїх покупців обмежити. Так що тоді нам порушувати? Хто за це буде відповідати ? у нас теж антимонопольні органи і національні органи управління працюють, які стежать за діяльністю відомств. нам потрібно зустрітися врешті-решт. Ми вже давно чекаємо зустріч, не виходило раніше в зв’язку з щільністю графіка. Тому нам необхідно собратьс і законні варіанти вирішення всіх питань обговорити “, – заявив Олексій Богданов.

При цьому, підкреслив чиновник, якщо російська сторона виявляє бажання ввести квоти, його можна реалізувати, але з урахуванням єдиного митного економічного простору необхідно вводити квоти на імпорт.

“Треба буде приймати в парламентах, нові закони вводити ,. Ми це рік будемо робити або два, і тему цю забудемо, вже не буде сухого молока або навпаки буде занадто багато. Я ще раз повторюю, позиція білоруської сторони – прийняття механізму в рамках закону Євразійського економічного союзу. Ми не повинні підставляти один одного “, – підкреслив Олексій Богданов.

Раніше Мінсільгосп запропонував створити єдину молочну компанію для поставок сухого молока з Білорусі, а також обмежити ввезення продукції до 60 тис. тонн на рік.

dairynews.ru

Останні новини: