Андрій Даниленко, “Союзмолоко”, про поточний стан молочної галузі РФ

Андрій Даниленко, голова правління Національної спілки виробників молока “Союзмолоко” в ході прес-конференції про розвиток молочного господарства РФ, дав оцінку поточному стану молочного ринку країни.

“Ми живемо не в ваккуумі, а в глобальному просторі і ринку. У 2014 році Росія обмежила ввезення, почалася досить активна перебудова молочного ринку, раніше імпорт був 50/50 – Білорусь / далеке зарубіжжя. Було поставлено завдання перед аграріями про нарощування виробництва, в зв’язку з чим держава значно посилила держпідтримку. За ці роки Білорусь стала основним імпортером в історії РФ, більше 90% молочної продукції надходить з території Білорусі. Ми бачимо великий потік молочної продукції (або продуктів під різними кодами), які надходять з території України, Польщі та інших країн, тому що за законом можна постачати перероблену продукцію, сировину для якої було закуплено в санкційних країнах. ”

“Ціни різко зросли з 2014 року, ми побачили падіння попиту на молочну продукцію. Як би там не було, уточню, що техрегламент давно існує з поділом на два види продуктів – молочні і молоковмісні (до 50% наявності рослинних жирів). Наш споживач економить свої ресурси, збільшує споживання продуктів з рослинними жирами і замінниками більш ніж на 30% просто тому що вони більш доступні.  Що сталося з початку року: внесені поправки в техрегламент, до речі, завдяки Міністерству, з 16 липня по Росії вимагатимуть більш читабельнго маркування, щоб споживач міг усвідомлено вибирати. Проблема з обманом споживачів існує давно, на сайті Росспоживнагляду висить список тих, кого ловлять, але штрафи для порушників – 50-100 тисяч рублів, а домогтися рішення часом можна тільки протягом півтора років. Велика проблема , що немає серйозних наслідків за фальсифікат “.

“Що ми спостерігаємо на ринку сьогодні – власне виробництво зросло, попит впав, а основний постачальник знаходиться з нами в одному економічному просторі. Виробники потрапили в складну ситуацію, уряд стимулював виробництво молока. Але потім виробники з’ясовують, що ніша вже зайнята сусідами.  По Росії ціни на молоко різні – є регіони в ЦФО і на півдні, де падіння не так сильно помітно, але середня статистика наступна:
Середня найнижча ціна влітку – 23 руб.
Середня найнижча зараз – 21,30 руб. ”

milknews.ru

Останні новини: