РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: На ринку надлишок молочного білку

Чи справді світовий ринок молочної продукції знову входить в нисхідний тренд? Чи, можливо, ринковий цикл скоротився від приблизно трьох років до одного? Чи відчують полегшення молочні фермери і переробники, які потребують тривалого часу для відновлення від останньої ринкової кризи?

Новий рік починається з багатьох питань. І, швидше за все, ми не отримаємо відповідей на більшість із цих питань, як це було у попередні роки.

Чесні ринкові аналітики та менеджери молочної галузі тим часом визнають, що всі їхні попередні прогнози стосовно розвитку ринку були абсолютно невірними. Як це завжди буває, думок багато. Хоча молочна спільнота загалом погоджується, що цього року можна уникнути ще однієї кризи, оскільки ціни на молочний жир, які нещодавно були скориговані, продовжують заробляти. Позитивні сигнали також надходять і від сирного ринку.

Зрозуміло, що 2018 рік, можливо, й не призведе до краху цін на молоко. Але ринки молочного білку залишаться під тиском. На ринку зараз набагато більше молочного білку, ніж кілька років тому, оскільки майже вся сироватка зараз використовується. Фактично, пропозиція зараз перевищує попит. Ось чому так багато СЗМ залишається в державних запасах ЄС і, схоже, перспективи зменшення цих запасів майже немає. Останній продаж приблизно 1900 тонн СЗМ з цих запасів за демпінговою ціною можна пояснити необхідністю скидання запасів, але цей продаж дав ринку невірний сигнал. Єдине, на що може розраховувати при цьому молочна індустрія – що цей продаж був одноразовим. Інакше ринок молочного білку може бути легко збурений.

Останні новини: