ОКСАНА НОВОХАТНЯ, заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та кормів Держпродспоживслужби: Про безпечність та якість вершкового масла

Закон України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” (набирає чинності 04 квітня 2018 року) змінює підходи до заходів державного контролю.

Так відповідно до діючого Закону України від 05 квітня 2007 № 877-V “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” планові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органом державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання, яка віднесена:

  • до високого ступеня ризику – не частіше одного разу на два роки;
  • до середнього ступеня ризику – не частіше одного разу на три роки;
  • до незначного ступеня  ризику – не частіше одного разу на п’ять років.

Враховуючи зазначене, наразі не достатніми є планові перевірки, як виробників харчових продуктів, які мають право проводитись лише один раз на 2 роки, так і перевірки оптової та роздрібної торгівлі харчовими продуктами, періодичність яких становить один раз на п’ять років.

Новим Законом передбачається, що контроль буде ризик-орієнтованим та здійснюватися з періодичністю, що є достатньою для досягнення цілей цього Закону.

Наразі, що стосується підозри щодо якості харчового продукту (порушення маркування/фальсифікація), то в рамках планових, а також позапланових заходів державного контролю за зверненням фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, державні інспектори уповноваженівідбиратизразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень (випробувань)на наявність немолочних жирів у традиційних молочних продуктах.

Результати проведеної роботи з наступними їх аналізом та узагальненням дадуть можливість зробити висновки щодо дотримання законодавства про харчові продукти, в тому числі, в частині застосування виробниками молочних харчових продуктів рослинних жирів.

У разі, якщо буде встановлено, що оператори ринку порушили вимоги законодавства про безпечність або окремі показники якості харчових продуктів (стаття 64 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”), зокрема, реалізуючи неправильно марковані харчові продукти – це тягне за собою накладення штрафу:

  • на юридичних осіб – у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат із відкликанням та/або вилученням з обігу таких харчових продуктів,
  • на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від трьох до п’яти мінімальних заробітних плат із відкликанням та/або вилученням з обігу таких харчових продуктів.

Разом з тим, вимоги статті 64 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” діють до 04 квітня 2018 року, а після набрання чинності Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” вони будуть замінені вимогами статті 65 цього Закону. Тоді реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварин потягне за собою накладення штрафу:

  • на юридичних осіб – у розмірі восьми мінімальних заробітних плат
  • на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат;

Також інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 р. № 1104 “Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”” затверджено перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, в їх числі Держпродспоживслужба та її територіальні органи (в частині заходів із здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю, державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів, дотриманням законодавства про захист прав споживачів, державного нагляду у сферах карантину та захисту рослин).

Останні новини: