ЛІРА ЖОЛАМАНОВА, директор департаменту закупівель Данон: Про укладання довгострокових договорів на закупівлю сировини між постачальниками молока і переробниками

В Україні компанія «Данон» працює вже 20 років. З них 11 років займається локальним виробництвом молочних продуктів.

Понад 80% постачальників співпрацюють з «Данон» більше ніж п’ять років і у взаємодії з ними наш незмінний пріоритет – це висока якість молочної сировини, що закуповується. Саме тому побудова довгострокових взаємин з кожним із наших постачальників починається з аудиту підприємств постачальників і ферм. Ми не йдемо на компроміси, коли це стосується якості, і працюємо тільки з мережею перевірених ферм.

У нас все ще існують складнощі з фіксуванням закупівельних цін на довгий період (рік або квартал). Причин для того кілька.

Перша причина – значна сезонність виробництва молока. Адже згідно з даними 2017 року основними виробниками молока в Україні є індивідуальні господарства населення, частка яких у виробництві складає 74%. Решта 26% – це великі молочно-товарні ферми. Індивідуальні господарства населення не можуть займатися регулюванням сезонності.

Друга, не менш важлива, причина – це поява великих контрактів у переробників, орієнтованих на експорт. Коли такий великий контракт з’являється, переробники готові виходити на ринок з пропозицією ціни вище ринкової, тому що  дохід від експорту покриває їх витрати на дороге молоко. Це призводить до нестабільності ринку.

Досвід «Данон» показує, що і в таких умовах є можливість побудови довгострокового співробітництва. І доказом цього є те, що більшість постачальників працює з нами з першого дня запуску виробництва.

Наприклад, ми продовжили успішну співпрацю з постачальниками молока після об’єднання з компанією «Юнімілк» в 2010 році, зберігши основний портфель постачальників, і вони працюють з нами і до сьогодні.

Ми бачимо потенціал в подальшому поширенні міжнародних стандартів якості «Данон» в Україні. Тому працюємо в напрямку укладення довгострокових договорів, що базуються на принципах взаємовигідного співробітництва, завдяки якому фермери можуть розвиватися, інвестуючи в подальше зростання свого бізнесу.

Останні новини: