Як визначатимуть “молоковмісні продукти” в РФ

16 січня на офіційному сайті Євразійської економічної комісії було опубліковано Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 10 листопада 2017 року про внесення запропонованих Мінсільгоспом Росії змін до технічного регламенту Митного союзу «Про безпечність молока і молочної продукції» (ТР ТЗ 033/2013) ».

Нові правила набудуть чинності з 16 липня 2018 року. Аналітичний Центр MilkNews виділив основні зміни, які торкнуться всіх підприємств галузі.

  •  Оновлений техрегламент замість терміна «молоковмісний продукт» вводить найменування «молоковмісний продукт із замінником молочного жиру» під яким мається на увазі продукт переробки молока, вироблений з молока, і (або) його складових частин, і (або) молочних продуктів, і (або) побічних продуктів переробки молока і немолочних компонентів, за технологією виробництва молочного продукту або молочного складеного продукту з заміщенням молочного жиру не більше 50% від жирової фази виключно замінником молочного жиру і такий, що допускає використання білка немолочного походження не з метою заміни молочного білка, з масовою часткою сухих речовин молока в сухих речовинах готового продукту не менше 20%.
  • У новій редакції техрегламенту уточнюється класифікація молоковмісних продуктів і посилюються вимоги до їх маркування. З назви таких продуктів повинно бути зрозуміло, що вони містять замінники молочного жиру. Тому вводиться ряд нових термінів, наприклад «молоковмісний продукт із замінником молочного жиру, виготовлений за технологією плавленого сиру», «молоковмісний продукт із замінником молочного жиру сирок», «молоковмісний продукт із замінником молочного жиру, виготовлений за технологією сиру» і т.д. Мінсільгосп відзначає, що дані поправки дозволять споживачам розрізняти продукцію з додаванням замінників молочного жиру і без них.
  • Згідно з поправками, розмір шрифту найменування молоковмісного продукту з замінником молочного жиру повинен становити не менше 2,5 мм. А в найменуванні молоковмісного продукту з замінником молочного жиру слово «продукт» може бути замінено загальнотехнічним терміном, що характеризує консистенцію або структуру продукту (крем паста, соус і т.д.).
  • На лицьовій стороні упаковки молоковмісної продукції, в окремому полі, виділеному контрастним кольором, виробники зобов’язані будуть розміщувати напис «Містить рослинні олії». Конкретних вимог до оформлення і гамі кольорів етикетки і упаковки в новій редакції техрегламенту немає, проте вказується, що розмір шрифту не повинен бути менше 3 мм. Якщо упаковка не дозволяє використовувати такий шрифт, то він повинен бути максимально можливого розміру.
  • У новій редакції техрегламенту забороняється використання молочних термінів і понять в фірмових найменуваннях при маркуванні молоковмісних продуктів.
  • Продукцію, в складі якої є немолочні жири, не можна буде називати «сирною» або «сироподібною», а також використовувати визначення типу «сметанка», «маселко», «сирок» і т. п., які можуть ввести споживача в оману. Найменування морозива із замінником молочного жиру має тепер включати повне найменування «морозиво з замінником молочного жиру».

milknews.ru

Останні новини: