МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: Чи справді ціни на молочку зростатимуть?

Останнім часом з’явилося багато публікацій з прогнозами невідворотнього подорожчання цін на молочну продукцію в найближчому майбутньому.

Хотів би, щоб журналісти враховували також і думку аналітиків саме молочного ринку. Мій прогноз базується на реальній нисхідній динаміці закупівельної ціни сирого молока у першій половині 2018 року та процесах ціноутворення для різних типів молочних продуктів. Отже:

МАСЛО. Це сама гаряча тема минулого року. Всі знають, що ціни на полиці захмарні, але це не означає, що вони і далі будуть зростати. Навпаки, біржові котирування вартості вершкового масла «охололи» в світі ще наприкінці минулого року. Це означає, що українським виробникам, з урахуванням сьогоднішньої високої собівартісті виробництва, експорт став економічно нецікавим. Внутрішня оптова ціна товару вже зменшилась, це значить, що скоро продавці почнуть активно боротися і за внутрішнього покупця, тобто нас з вами. Я ще не аналізував ситуацію з цінами на полиці в січні, але той високий рівень цін, що є зараз, протримається максимум до кінця зими (Масляної), після чого вартість масла почне знижуватися.

СИР. З сирами не так все однозначно. У 2016 році за рахунок низької ціни (але і невеликої маржі) сировари раділи значним обсягам продажів і відсутності імпортної конкуренції.

У минулому році ситуація змінилася – разом зі зростанням ціни реалізації зросла і маржа, але при цьому впали обсяги продажів і з’явилася реальна загроза конкуренції з боку польських сирів. Подивимося, що буде у 2018 році. Є підозра, що в першому півріччі ціни залишаться на сьогоднішньому рівні ±10%, але кількість акцій в ритейлі зросте. Так що покупці мають звертати увагу на знижки, які зовсім не означають, що товар прострочений, абощо. Це просто боротьба за вибір покупця.

ЦІЛЬНОМОЛОЧКА – молоко, йогурти, сметана, кефір і т.п. Спершу заглянемо в 2017 рік. Ціни на сире молоко в другій половині 2017 року в середньому були на третину (!) вище, ніж у 2016, тоді як ціни на цільномолочку виросли на 20-25% тільки під кінець року. Покупець може сказати: “Ага, значить ось яка різниця між собівартістю і ціною готової продукції!” Зовсім ні, піднімати ціну на продукцію з незбираного молока паралельно зі збільшенням закупівельної вартості молока переробники собі дозволити не можуть навіть не дивлячись на вільне ціноутворення, інакше вони просто втратять споживача. Тому виробники ЦМП давно перейшли на схему “взимку – в мінус, влітку – в плюс”. І це для того, щоб не травмувати споживача стрибками цін (привіт лобістам повернення “мінімальних цін”, бізнес впорався і без вас!). Тому, загалом, цільномолочка не стане дешевше. Можливе навіть деяке подорожчання по окремих продуктах. На особливі, традиційні зниження ціни до літа також очікувати не варто.

Ну і хотілося б згадати заодно і про фальсифікат. Не можна забувати, що на ринку присутні і недобросовісні виробники, які не вказують реальний склад продукції. Тож не “ведіться” на дешеву ціну. Про сир і мишоловку – це цілком актуально, якщо мова не про акцію. Якщо ж бачите знижки, то купуйте товар перевіреного виробника.

Останні новини: