Україна: сире молоко дешевшає

Святковий період для сировинного ринку традиційно пройшов з «профіцитним» ухилом, але критичних моментів не було. – ІНФАГРО

Переробники, наперед прораховуючи ситуацію, вирішили не ризикувати і не сподіватися на вторинний ринок. Тому профіцитні обсяги перенаправлються зараз у виробництво низки продуктів.

Кілька компаній вирішили не відтягувати і переглянули закупівельну ціну сировини вже в перших числах січня. В середньому, середня ціна молока по Україні встигла знизитися приблизно на 10 копійок.

Якісна фермерська сировина коштувала на початку року 9,20-10,20 грн/кг, молоко господарств населення оцінювалося «у здавача» по 4,5-6,5 грн/кг. Але такі зміни ринку переробки не допомагають: внутрішні заявки в січні поки що не відновилися і прогнози не зовсім втішні. Експортні ціни також продовжують опускатися і знаходяться нижче порогу рентабельності (особливо по сухому молоку), навіть з урахуванням сезонної девальвації гривні. Переробникам нічого не залишається, окрім як знижувати собівартість методом перегляду закупівельної ціни сировини. Зрозуміло, що для виробників така ситуація незвична, адже традиційно в цей час на ринку спостерігається дефіцит і цінові тренди протилежні…

Але Україна в цьому сенсі не унікальна. Через збільшення виробництва сировини в січні ціни сирого молока знижуються і в Європі, і в Росії.

ІНФАГРО

Останні новини: