Відмова від молока другого сорту офіційно переноситься мінімум на півроку

Раніше передбачалося, що зміни в ДСТУ набудуть чинності з 1-го січня 2018 року. Згідно з пропонованими змінами в Україні повинні залишитися три сорти: екстра, вищий і перший – ІНФАГРО

21 листопада 2017 в Інституті продовольчих ресурсів НААН відбулося засідання підкомітету “Молоко і молочні продукти” Технічного комітету 140 “Молоко, м’ясо та продути їх переробки”, в якому взяли участь представники Мінагрополітики, Держветфітослужби, ДП «Укрметртестстандарт», ДП «УкрНДНЦ», асоціацій – представників виробників молока і молочних продуктів.

На засіданні прийнято рішення доопрацювати редакцію Державного стандарту України 3662: 2015 »Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови “згідно з пропозиціями, які були надані учасниками, і рекомендувати Технічному комітету погодитися з пропозицією Мінагрополітики щодо запровадження в дію даного ДСТУ з 1 липня 2018 року.

Це означає, що другий сорт молока, від якого повинні були відмовитися в новій версії ДСТУ, офіційно залишається легальним варіантом при реалізації сировини на промпереробку (у всякому разі до 1-го липня 2018 року).

Раніше передбачалося, що редакція Державного стандарту України 3662 набуде чинності з 1-го січня 2018 року. Оператори ринку побоювалися, що дане рішення може привести до непередбачуваних наслідків, як для молочної галузі в цілому, так і для сільського населення. Причина зрозуміла, адже близько третини молока, що надходить на переробку, в даний момент приймається другим сортом, а велика частина цього обсягу якраз і є сировина, що закуповується у населення.

Діючий стандарт і його порівняння з європейськими нормами:

ІНФАГРО з використанням матеріалів iprkyiv.com

Останні новини: