Чи можуть від сиру наснитися кошмари?

BBC Future розмістило статтю Клаудії Гаммонд, де автор розглядає питання – чи є частка правди у міфах про вплив вживання сиру на сни.  ІНФАГРО пропонує переклад статті, зроблений українською службою BBC.

Звідки походить цей міф і чи є в ньому частка правди?

Ебенезер Скрудж із “Різдвяної пісні” Дікенса в своїх нічних кошмарах звинувачував сир. Хоча в героя повісті зрештою все налагодилося, думка, що сир може впливати на сни, є дотепер доволі поширеною. Але чи має вона бодай якесь наукове підґрунтя?

Кілька років тому з’явилися дані дослідження, в якому стверджувалося, що різні види британських сирів можуть викликати сновидіння, приємні або не дуже. Проте жоден із добровільних учасників експерименту кошмари не згадував.

Прихильники стілтона (різновид блакитного сиру з цвіллю) бачили дивні сни, фанатам червоного лестера снилося минуле, а ті, хто на ніч скуштував ланкаширського сиру, навпаки, бачили уві сні майбутнє. А якщо ви хочете зустрітися уві сні зі знаменитістю, з’їжте на вечерю шматочок чедера, твердили автори.

Варто, однак, зауважити, що це дослідження проводила організація з промовистою назвою British Cheese Board, яка веде просвітницьку та рекламну діяльність в галузі споживання сиру.

Дослідження, звичайно, було геніальним маркетинговим ходом, але наукової об’єктивності йому бракувало. В ході експерименту, приміром, не було контрольної групи, яка могла би показати, чи бачили сни ті, хто сиру на ніч не їв.

Може, справа в переїданні?

Цікаво, однак, а чи є взагалі в сирі щось, що може спричинити кошмари? Споживання важких жирних страв на ніч може призвести до порушень травлення, що своєю чергою вплине на сон. Під час тривожного сну ми частіше бачимо кошмари – чи, радше, пам’ятаємо їх, бо частіше прокидаємося.

Можна припустити, що сир справді викликає погані сни, адже багато хто споживає цей продукт на вечерю. Хоча цілком можливо, що справа не в сирі як такому, а в переїданні, яке спричиняє нетравлення.

Навіть Скрудж міркував, що кошмари, крім сиру, могли з’явитися через “неперетравлений шматок яловичини”, “краплю гірчиці” чи “недостатньо просмажену картоплю”. Втім, даний феномен таки може бути пов’язаний з однією речовиною, яка міститься в сирі – триптофаном. Ця амінокислота присутня в багатьох продуктах харчування, зокрема в молоці, курці, індичці та арахісі. З неї наш організм виробляє серотонін – хімічний провідник, який відповідає за спокійний настрій і здоровий сон.

Дехто вважає, що саме тому після пишного застілля зі смаженою індичкою на Різдво чи Новий рік ми відчуваємо сонливість, яку також підсилює алкоголь. Експерименти з триптофаном у якості снодійного показали змішані результати, хоча на декого він впливає досить ефективно.

Рідкісна реакція

Вочевидь, ідея, що сир може впливати на розум, походить від цілком реального, але дуже рідкісного явища, відомого як “сирна реакція”.

Антидепресанти старого покоління раніше містили інгібітори моноаміноксидази В, які зменшують розпад хімічних речовин, зокрема серотоніну. Ці препарати можуть бути досить ефективними в лікуванні депресії, але вони мають один незвичайний і дуже серйозний побічний ефект. А саме – перешкоджають розщепленню тираміну – речовини, яка міститься в сирі.

Якщо тирамін накопичується в організмі, він може підвищити артеріальний тиск до рівня, достатнього для серцевого нападу чи інсульту. Сирна реакція в цьому випадку може виявитися фатальною. Хоча цей антидепресант тепер практично не застосовують, пацієнтам, які приймають його, суворо забороняють вживати сир та деяку іншу їжу, як-от в’ялені чи мариновані продукти.

Складність полягає в тому, що кількість тираміну в продуктах харчування сильно варіюється. А отже, пацієнти можуть почуватися добре в одному випадку, але мати надзвичайно сильну реакцію в іншому. Хоча для повної картини даних все ще бракує, доказів, що поїдання сиру на ніч спричинює кошмари, немає.

Втім, цілком доведено, що пізня вечеря або переїдання перед сном можуть призвести до розладу травлення, і отже, неспокійної ночі. А от невелика кількість сиру, чи то рокфору, чи дорблю, чи камамберу, навпаки, сприятиме глибокому сну.

Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Future.

Останні новини: