Зростання виробництва молока сільгосппідприємствами компенсує приблизно третину обсягу скорочення виробництва населенням

Держстат України фіксує загальне зниження виробництва молока в Україні, але у той же час, відмічається, що сільськогосподарські підприємства нарощують виробництво. – ІНФАГРО

За 10 місяців в країні вироблено 8 960,4 тис. тонн сирого молока, що на 0,8% менше аналогічного періоду минулого року. Визначальним є скорочення виробництва молока господарствами населення (офіційна частка в загальному виробництві 73,9%, зниження за період -1,7%).
Виробництво молока сільгосппідприємствами демонструє помітне зростання: за десять місяців обсяг збільшився на 1,8%, а за результатами року повинен скласти близько 2,0%. При цьому, аналізуючи цифри обсягу виробництва молока різними категоріями виробників, зрозуміло, що нарощування виробництва сільгосппідприємствами не встигає компенсувати скорочення у господарствах населення. Так, в абсолютних показниках, за 10 місяців 2017 року господарства населення скоротили виробництво на 116 тис. т, а сільгосппідприємства наростили його на 41,6 тис.т відносно того ж періоду (січень – жовтень) 2016 року.
На графіку показано зміни у виробництві молока різними категоріями господарств в областях України за вказаний період. Показані як приріст (+), так і скорочення (-), тис. т.

З графіка видно, що динаміка виробництва молока у сільгосппідприємствах позитивна не у всіх областях. Скоротили виробництво сільгосппідприємства Дніпропетровської, Полтавської, Луганської, Донецької, Одеської, Закарпатської та Чернівецької областей. Але у решті областей України виробництво молока у сільгосппідприємствах зростає.

У двох областях – Житомирській та Хмельницькій – за 10 місяців 2017 року виробництво молока зросло також і у господарствах населення. Це не змінює загальну тенденцію, яка  очевидна з даних наведеного графіка: населення суттєво скорочує виробництво молока.

ІНФАГРО

Останні новини: