Що виявили останні торги GDT 7 листопада

ІНФАГРО пропонує переклад аналітичного огляду торгів GDT, опублікованого Річардом  Діллоном, керівником молочного напрямку Agribusiness Intelligence, informa

На аукціоні GDT 7 листопада  ціна на сухе незбиране молоко (СНМ) вчергове знизилася, але при цьому несподівано відбулося підвищення ціни СЗМ. З ціною 2852 дол. США (EUR 2 457) за тонну, СНМ зараз знаходиться на позиціях березня, це на 14% нижче, ніж рік тому.

Прогнози зниження виробництва молока в Новій Зеландії не були почуті, мабуть тому,  що всі знають  – попри непередбачені лиха , фермери там завжди відновлюють виробництво.

Інша ситуація з сухим знежиреним молоком (СЗМ). Середня ціна його збільшилася більш ніж на 1% у порівнянні з останніми торгами,  до 1818 доларів США (1566 євро) за тонну. Це був перший значний підйом  ціни СЗМ, оскільки ціна на нього почала сповзати вниз у липні.

Середньостатистичні ціни на СЗМ виробництва Fonterra зросли навіть більше: на 3%, з 1788 доларів США на торгах три тижні тому,  до середнього значення в 1838 доларів США (1584 євро) по п’яти контрактах з доставкою до квітня.

Арла отримала меншу ціну, 1725 доларів США/т за СЗМ стандартної якості. Здається, це був кращий результат, ніж у попередній раз, коли Арла не добилася бажаної ціни, і тому не зобов’язана убула оприлюднювати свої прибутки. І в еквіваленті євро, ціна у  1486 євро за тонну – це висока ціна у порівнянні з цінамии на цей товар в Європі.

Нещодавнє рішення Європейської комісії про вихід на ринок СЗМ з інтервенційних запасів зі збитковою ставкою 1445 євро за тонну, торпедує будь-яке підвищення цін найближчим часом. Європейські ціни біля 1440 євро/т зараз є нормою. Але СЗМ з Нової Зеландії свіжіше і ближче до покупців у країнах Південно-Східної Азії.

Зневоднений молочний жир Fonterra (ЗМЖ) продовжує підтверджувати свою популярність. Ціна на нього підросла до USD 6894 (EUR 5940) за тонну – це п’ятирічний рекордний показник для ніші жирів тривалого зберігання.

Ціна на масло знизилася майже на 4% з минулого разу, відображуючи  останні падіння ціни на європейському ринку. Після безпрецедентно високого підйому цін на світовому ринку, здається, що покупцям тепер стане легше.

Чеддер, після коливань ціни, показав 15% приріст у травні , ціна зросла до 4285 дол. США за тонну. На аукціоні 7 листопада ціна знизилася приблизно на 2%, до $ 4,000 за тонну. Конкуренція американських та європейських торговців, швидше за все, і в новому році утримає гостру конкуренцію на цьому ринку.

Слабші сигнали попиту також можуть вплинути на казеїн, при цьому цінова траєкторія аукціону значно знизиться до останнього середнього показника біля  5446 дол. США (4709 євро) за тонну, що є найнижчим показником у поточному році.

З 165 учасників, які взяли участь у аукціоні, що тривав 2 години 9 хвилин і мав 14 раундів, 133 учасники виявилися переможцями.

Було продано понад 35 тисяч тонн товару, а середня ціна аукціону становила 3​105 доларів США, що на 3,5% менше, ніж минулого разу, і це значною мірою відображає зниження прибутковості  продажу СНМ.

Наступний аукціон відбудеться у вівторок, 21 листопада. До кінця року відбудуться ще два додаткові онлайн-аукціони: 5 грудня та 19 грудня.

ІНФАГРО за матеріалом Річарда Діллона, Agibusiness Intelligence, informa

Останні новини: