Українські молочники виходять із кризи

cow-plant

Здається, українські молочники вже виходять із затяжної кризи, яку їм прийшлося пережити в 2014-2016 роках. Звичайно, невирішених проблем залишається ще досить багато, але порівнюючи поточну ситуацію з минулорічною, є певний привід для оптимізму. – ІНФАГРО

Так, в країні не зупинений процес скорочення поголів’я корів і падіння виробництва молока. Значно зменшена державна підтримка тваринників після скасування пільг по оподаткуванню. Поки що є проблеми з банківською системою, із залученням кредитних коштів. Продовжують негативно впливати на галузь відносини з Росією. І саме головне – залишається невирішеною проблема низької купівельної спроможності українців.

Проте, зараз є цілий ряд позитивних змін. Молочники навчилися працювати в умовах кризи. Пропозиція молока для переробки хоч і зменшується, але його якість помітно покращилась. Банки, хоч і важко, але відновлюють кредитування, девальвація гривні помітно сповільнилась. Досить позитивно впливає на українську галузь сприятлива кон’юнктура світових ринків молокопродуктів, адже понад 20% переробленого молока Україна все ще експортує. Є великі сподівання на близьке загальне покращення економіки України, збільшення заробітків населення і, як наслідок, зростання споживання молокопродуктів.

Говорячи про поточну ситуацію, варто відзначити, що майже всі виробники молока і молочних продуктів зараз непогано заробляють. Попри зниження закупівельної ціни молочної сировини, прибутковість сільгоспвиробників-молочників, за оцінками експертів, зараз приблизно на 30% більша в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Переробники молока після збиткової зими тепер також мають гарні прибутки, адже вартість молочних продуктів істотно зросла.

Із-за підвищення цін на світовому молочному ринку особливо цікавим став експорт молокопродуктів. Розширюється коло країн, куди продається українська молочна продукція і це не може не радувати. Правда, поки що не вдалося знайти альтернативу Росії для збуту сиру, не налгоджена зовнішня торгівля свіжими продуктами. Приходиться в основному експортувати менш маржинальні сухі молочні продукти і масло.

Можливо, не так швидко, як хотілося б, але відбуваються зміни і в контролі безпечності молочної продукції. Після довгого періоду гармонізації українського законодавства з правилами ЄС, налагоджуються і скоро повноцінно запрацюють інструменти, які отримала для виконання своїх контролюючих функцій Держпродспоживслужба України.

Дуже багато уваги в Україні приділяється питанню фальсифікації у виробництві молокопродуктів. Фальсифікація є, але її масштаби не більші, ніж в інших галузях харчової промисловості. Тому надто висока увага ряду асоціацій та мас-медіа до цієї проблеми не завжди виправдана. Часто вони «підливають фальсифіковану олію у вогонь», що підриває репутацію добропорядних виробників молокопродуктів, яких в Україні абсолютна більшість.

Поточні позитивні ринкові зміни діють на молочну галузь дещо заспокійливо і багато хто з переробників знову відкладає заходи, які є нагальними для більшості підприємств: оновлення технологій, встановлення сучасного обладнання, перегляд схем менеджменту та маркетингу. Після тривалої кризи сьогодні просто необхідні кардинальні зміни в веденні бізнесу, зараз час для відновлення інвестицій. Інакше Україна досить скоро перетвориться в нетто-імпортера молока.

ІНФАГРО

Останні новини: