Менше корів, менше молока. А молочної продукції?

image

Молочна статистика України останніх місяців не є сюрпризом для тих, хто працює в галузі. Переробні підприємства хвилюють нестача сировини і якість молока, яке надходить у переробку, але великого галасу навколо цього поки що немає – адже й внутрішні продажі, які знизилися у період кризи, загалом, не ростуть.

Є окремі сезонні сплески, але загальну картину це не дуже змінює. Купівельна спроможність українців залишається низькою і не дозволяє переробникам підвищувати ціни на свою продукцію. Правда, зростає молочний експорт, особливо експорт масла, де Україна увійшла у першу п’ятірку світових експортерів цього товару. Незважаючи на скромні обсяги зовнішніх продажів, Україна зараз займає 5 місце після Нової Зеландії, ЄС, США та Білорусі.

Цього року кожного місяця ми спостерігаємо зниження виробництва молока сировини відносно відповідного місяця минулого року. Наскільки чутливим є це зниження для переробників?

Візьмемо для прикладу останні, травневі, дані: скорочення виробництва молока сировини на 22000 тонн у порівнянні з травнем минулого року. Багато це чи мало для української переробки? Якщо зважати на приблизну частку молока, що забирає із загального виробництва переробка (трохи більше 40%), а також той факт, що в Україні 80% всього молока, що надходить у переробку, переробляють 20 заводів, то ця кількість “недоданого” у травні молока – це приблизно біля 5 км молоковозів ємністю 14.5 т, які стоять один за одним. Можна сказати, що в середньому у травні до кожного з цих 20 молокозаводів не доїхало 25 цистерн (приблизно на добу роботи для потужного підприємства).

Як це відобразилося на травневому випуску молочної продукції? Якій продукції віддала перевагу галузь, недоотримавши сировини?

Група продукції, де нарощено обсяг випуску в діапазоні від +1 до +41%, травень 2017/травень 2016:

молоко для дитячого харчування
вершки товарні
масло вершкове
сир свіжий неферментований
сир кисломолочний для дитячого харчування
сирний продукт (напівтвердий)
сир плавлений і сирний продукт
сир жирний
кисломолочні продукти
йогурти
дитяче харчування (сухе) на молочній основі

Група продукції зі скороченням обсягу виробництва від -2% до -24%, травень 2017/травень 2016:

молоко оброблене (рідке)
вершки неконцентровані (рідкі)
молоко і вершки сухі
спреди і вершково-рослинні суміші
сир сичужний
молочні консерви
кисломолочні продукти для дитячого харчування неароматизовані
казеїн і казеїнати

Таким чином, можна сказати, що цього року сезонність менше впливає на виробництво молочної продукції українськими молокозаводами, ніж цінова кон’юнктура світового молочного ринку: незважаючи на сезонне зростання обсягу сировини, сушіння молока не приваблювало переробників настільки, щоб наростити виробництво ( – 12% сухе молоко і вершки), адже світові ціни на сухе молоко вже довго залишаються низькими. А от довго і потужно зростаючі світові ціни на масло сприяли збільшенню випуску цього продукту (+8%).

Дивлячися на молочні полиці, поки що не можна стверджувати, що нестача сировини і привабливість експорту масла якось помітно вплинули на пропозицію на внутрішньому ринку. Але така ситуація може триматися до початку зростання внутрішнього попиту. До того моменту переробники повинні мати достатній для нарощування виробництва обсяг сировини, бажано якісної. Інакше імпортні молочні продукти почнуть швидко витісняти вітчизняні.

ІНФАГРО

Останні новини: