Україна: ціна вершкового масла на рекордних відмітках

imageТенденції розвитку ринку вершкового масла не перестають радувати його продавців. У червні встановлено нові цінові рекорди – ІНФАГРО

Сприяють цьому, в першу чергу, зростання світових цін і значне збільшення обсягів експорту. Свою роль зіграла також і невизначеність із зовнішньою торгівлею сирними продуктами в першій половині червня – був ризик прикриття схем його експорту, що спричинило б скорочення виробництва вершкового масла.

В результаті навіть вершкове масло Селянське в середині  червня продавці перестали пропонувати дешевше 110 тис. грн/т.  Більшість виробників хотіла б отримувати за цей товар не менше 115 тис. грн/т. Купити масло 82% дешевше, ніж за 130 тис. грн/т теж проблема.

Таке зростання внутрішніх цін не дуже дивує, якщо врахувати, що на експорт в СНД Селянське масло зараз контрактується за ціною 3500-3700 USD/т.

Непогана ситуація і з цінами на високожирне масло. Трейдери вже не відмовляються платити за товар 82% 4000 USD/т, а багато виробників збільшили ціну пропозиції до 4400 USD/т, але за такою ціною поки вдається продавати його хіба що в СНД. Хоча справедливою, враховуючи світові ціни, для українського масла повинна була б бути вартість 4700-5000 USD/т.

Зростаючі ціни зовнішнього попиту сприяють помітному збільшенню обсягів експорту масла. За минулий місяць з України було вивезено 2,8 тис. тонн товару, що майже в три рази більше в порівнянні з травнем 2016. Радує те, що вже більше половини обсягу було реалізовано за межі країн пострадянського простору.

У червні експорт масла, схоже, ще більше зросте, що сприятиме формуванню високої ціни товару на внутрішньому ринку.

ІНФАГРО

Останні новини: