Прочитав цікавий топ-5 проблем молокопереробної галузі на думку її представника. Я вважаю, що цей матеріал є унікальною ілюстрацією реальних проблем галузі, бо її представник не назвав ЖОДНОЇ з дійсно важливих проблем.
Поясню по кожній з позицій:
1. “Постійні непорозуміння між виробниками молока та переробниками” – стандартна та природна ситуація. Для покупця завжди дорого, а для продавця дешево. Це стандартна ситуація в усіх країнах світу. А хороший переробник має відповідні відносини з постачальниками. Отже, проблеми немає.
2. “Недостатній контроль з боку контролюючих органів за якістю молочної сировини, що виробляється”. Я б хотів думати, що це жарт, але це дійсно було написано!!! Шановні переробники, ВИ САМІ ВИРІШУЄТЕ яку сировину купувати!!!! Вже б тоді написали про те, що переробників недостатньо контролюють по якості продукції та фальсифікату, то це вже було б ближче до правди :). А взагалі багато переробників займається купівлею “чорного” молока. То це теж проблема контролюючих органів?!
3. “Збільшення конкуренції з боку нелегально працюючих підприємств”. До таких можна віднести і бабусь, що продають молоко, сир та сметану на базарі. Я вже багато разів показував, що в цьому сегменті обертається близько 20 млрд. грн і він зростає. Але це ж проблема якраз не контролюючих органів, а переробників!!! Що ж вам, шановні, заважає створити бодай одну нормальну асоціацію переробників, створити власну систему контролю якості та просування якісної сировини. За 2 млн доларів можна організувати прекрасну інформ кампанію, що пояснить українцям, чому небезпечно купувати такі продукти на базарах, і все. Отже, в черговий раз – це банальне перекладання власної проблеми на інших.
4. “Постійне зменшення кількості молочної сировини”. Взагалі не проблема, на мою думку. Більшість підприємств мала проблеми з реалізацією готової продукції в останні роки. Адже, ще раз повторюся, 20 млрд – це оборот, який проходить повз переробників. Просто зробіть те, що я написав вище, і у вас не буде проблем з сировиною. Ще один момент – більше за молоко ґатунку екстра, і у професійних виробників буде стимул розвивати виробництво. Третє – управляйте ефективно власним бізнесом, не тільки логістикою, але й маркетингом, і у вас відразу будуть гроші на сировину, і виробники будуть активніше збільшувати об’єми виробництва.
5. “Обмежений доступ до фінансових ресурсів”. Це не проблема молочної галузі – це проблема всіх галузей. А от молочники не повинні на це скаржитися взагалі!!! Поясню чому – багато років підряд вони заробляли по 100% маржі на експорті сиру до РФ. При цьому не збудували жодного нового заводу за ці гроші (ок, парочка нових є, але у них і проблем немає)! Не підвищили ефективність, не інвестували в маркетинг і т.п. Куди пішли ці фінанси? Здогадайтеся.
Ось мій топ-5 проблем:
1. Менеджмент. І далі величезна проблема. Дірки в ефективності на кожному етапі виробництва, і, особливо, маркетингу.
2. Відсутність асоціації переробників, яка б дійсно працювала на галузь і займалася питаннями просування експорту, просування внутрішнього споживання, боротьби з неякісною продукцією, тощо.
3. Відсутність системної роботи з експорту продукції. Перші зрушення є, але в принципі цей фактор стримує розвиток галузі. Зараз світові ціни трошки пішли вгору, і відразу всі розслабилися. А системна робота передбачає створення міцної позиції на стратегічних ринках. І знову велика проблема з кадрами!
4. Відсутність орієнтації на якість як кінцевої продукції, так і процесів всередині підприємства.Найбільша ж проблема – це відсутність системної роботи з підвищення якості сировини. Це дискредитує галузь в очах споживача та негативно впливає на ефективність всього ланцюга. Це проблема майже всіх виробників. Одиниці працюють інакше.
5. Банально, але застаріле обладнання та технології.Так, ми збудували за роки незалежності всього 2-3 нових заводи, і продовжуємо модернізації та реконструкції того, що, часто, за визначенням не має перспективи.
Додам також відсутність кооперативних заводів, але це вже проблема виробників, в не переробників. І буду робити все можливе, щоб вони з’явилися. Тоді переробникам лишиться ще менше сировини, а на ринку з’являться нові конкуренти! І тоді, на мою думку, вони дійсно займатимуться вирішенням власних проблем, а не перекладатимуть відповідальність за свої проблеми на зовнішні фактори!
facebook, Andriy Yarmak